Sayaguesa

De Sayaguesa is een Spaans runderras bij uitstek geschikt voor het begrazen van schrale natuurterreinen. Wereldwijd zijn er nog ongeveer 600 dieren over van dit zeldzame ras. De Sayaguesa is een groot type rund met een schofthoogte van zo’n 156 centimeter en weegt tussen de 650 en 850 kilogram. Oorspronkelijke komt dit ras uit het zuidwesten van de Spaanse provincie Zamora, uit schrale middelhoge berglandschappen waar hij werd ingezet als lastdier. Het landschap daar is veel voedselarmer dan de meeste Nederlandse natuurgebieden.

Sayaguesa op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

De Sayaguesa is een primitief runderras en goed in staat om zelfstandig te overleven in duinen, heide of andere schrale natuurgebieden. Hier wint hij de laatste jaren aan populariteit, mede omdat hij niet zoals de Schotse Hooglander de bovenloop van beken vermest. Ook in de zomerdag kan hij goed in de volle zon blijven staan. Onder natuurlijke omstandigheden vindt de geboortepiek plaats in de maanden maart, april en mei. In 2015 heeft FREE Nature een kleine kudde Sayaguesa runderen geïntroduceerd op Schiermonnikoog.

Als rund concentreert de Sayaguesa zich op het eten van grassen, maar ook in de zomerdag eet de Sayaguesa graag van takken en twijgen van onder andere berk en vogelkers. In tijden van voedselschaarste vormt dit de hoofdmoot van zijn dieet. Ook de ’s winters groenblijvende bramenbladeren worden dan graag gegeten. Zo snoeien ze bomen en struiken waarmee deze in 'model' worden gehouden. Net als andere wildlevende runderen leven ze in een matriarchale structuur met aan het hoofd een oudere, ervaren koe.