Wildernisvlees

Voor de consument die waarde hecht aan dier en natuur

Wildernisvlees is een mooi product dat voortvloeit uit ons beheer met dieren die een volwaardig leven leiden. 

Kopers van wildernisvlees kunnen er namelijk op rekenen dat de dieren hun leven in vrijheid met hun familie en soortgenoten hebben doorgebracht. Hun natuurlijke levenswijze betekent dat wij het meest natuurlijke stukje vlees van Nederland aan kunnen bieden. Bovendien draagt u met uw aankoop bij aan het verbeteren van de Nederlandse biodiversiteit. Want dankzij grote grazers kunnen steeds meer plant- en diersoorten hun plek in de natuur vinden en behouden.

Een leven in vrijheid

Wildernisvlees is afkomstig van runderen en paarden die hun hele leven in vrijheid in de natuur hebben doorgebracht. Hier leven ze in familiegroepen zoals zij dat van nature doen. Kalveren en veulens groeien op bij hun ouders en soortgenoten. En jonge mannelijke dieren worden volwassen in vrijgezellengroepen totdat ze oud en sterk genoeg zijn om hun eigen dames te veroveren. De dieren leven van een uitgebreid dieet en weten precies wat hun leefgebied te bieden heeft. Omdat een natuurgebied geen onbeperkt aanbod van voedsel heeft moeten we af en toe dieren uit de gebieden halen. Zo voorkomen we overbegrazing en zorgen we ervoor dat de dieren ook in de winter voldoende te eten hebben. Dieren die we niet kunnen herplaatsen slachten we en het vlees wordt verkocht. Het is dus een echt natuurproduct dat u hier kunt bestellen.

Veilig voor consumptie

Sinds de eerste ontdekking van dioxines en PCB's in wildernisvlees uit de Nederlandse uiterwaarden in 2020, heeft FREE Nature haar volledige, vrijwillige medewerking verleend aan de onderzoeken van de NVWA. Op 30 november 2022 zijn de onderzoeksresultaten van dit rapport gepubliceerd. Direct na de eerste constatering heeft FREE Nature de slacht en verkoop van wildernisvlees uit uiterwaardengebieden stopgezet. FREE Nature slacht dan ook sinds 2020 géén dieren uit verontreinigde uiterwaardengebieden.  

Het overige wildernisvlees dat door FREE Nature wordt verkocht, wordt verkregen uit niet-uiterwaardengebieden. In deze niet-uiterwaardengebieden heeft FREE Nature (als enige van alle aanbieders van wildernisvlees) op eigen initiatief een risicoanalyse uitgevoerd en extra steekproeven genomen. Deze onderzoeksresultaten zijn gedeeld met de NVWA. Hiermee waarborgt FREE Nature de veiligheid van haar wildernisvlees, óók het wildernisvlees dat wordt verkregen uit gebieden waar geen indicatie voor de mogelijke aanwezigheid van milieucontaminanten is.

We willen graag benadrukken dat al het wildernisvlees dat FREE Nature aanbiedt, voldoet aan alle gestelde wet- en regelgeving en zodoende veilig kan worden geconsumeerd.

Bestellen

Bestellen kan via de webshop. Omdat er alleen geslacht wordt als het beheer hier om vraagt kunnen wij geen vast assortiment verzekeren. Daarom is het een goed idee om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief, hierin geven wij aan dat de webshop gevuld is met een nieuwe voorraad. Na het plaatsen van een bestelling kunt u vervolgens uw bestelling ophalen bij het door u gekozen afhaalpunt volgens de aanwijzingen op de pakbon. (Tijd en dag verschilt per afhaalpunt). 

Stoofvlees pakket
Voorbeeld van een stoofvleespakket.

onze werkwijze op een rijtje

  • Dieren hebben hun hele leven in de vrije natuur doorgebracht.
  • Dieren zijn jaarrond buiten.
  • Dieren kiezen zelf uit wat ze willen eten.
  • Dieren hebben uitgebreid menu van vele soorten planten, struiken en bomen.
  • Zieke dieren komen niet in aanmerking voor wildernisvlees.
  • Dieren die in aanmerking komen voor wildernisvlees hebben bij leven nooit medicatie ontvangen.
  • Stress rondom slacht wordt zoveel mogelijk beperkt. Slacht vindt alleen plaats in kleine slachthuizen waarmee FREE Nature een jarenlange relatie heeft opgebouwd.
  • Het vlees wordt conform wetgeving gekeurd door professionele slagers en ook verwerkt en verpakt op hygiënische wijze. De werkwijze voldoet aan de NVWA-normen.
Wildernisvlees stand
Wildernisvlees wordt bij sommige gebieden aangeboden tijdens jaarlijkse dagen waarbij FREE Nature ook voorlichting geeft over het beheer. Op deze dagen ervaren wij de betrokkenheid van vele omwonenden.

 

 

De webshop is gesloten. 

Wij werken aan de ontvangen bestellingen voor de februari levering.

Levering op dinsdag 27 en woensdag 28 februari bij de diverse afhaalpunten, waarna het ophalen kan starten. Ophaaltijden zijn te vinden in het overzicht van de afhaalpunten op de website en op de pakbon die u na het bestellen ontvangt op uw emailadres. Let op dat u het juiste emailadres invult!

Abonneer u op de nieuwsbrief, dan houden we u op de hoogte van een volgende levering.

P.S. In de winkels van de afhaalpunten Wageningen, De Bilt, Stoutenburg en 's-Graveland zijn losse pakjes wildernisvlees te koop.