Wild paard

Wild levende paarden horen bij onze natuur. Vroeger waren wilde paarden in vrijwel geheel Europa en Azië te vinden. Over hoe het wilde paard er oorspronkelijk uit zag is veel discussie, bovendien waren er veel lokale verschillen, zoals het hebben van korte of lange manen. In een Frans grottensysteem zijn zelf tekeningen bekend van paarden met een luipaard patroon. Tegenwoordig worden verschillende paardenrassen ingezet om de natuurlijke rol van hun wilde voorouder weer in te nemen. Rassen als konik en exmoor zien we veel in Nederlandse natuurgebieden, terwijl we elders o.a. przewalski, hucel of sorraia tegen komen.

Het wilde paard is een echte grazer die leeft in haremgroepen. Aan het hoofd van het harem staat een oude ervaren leidmerrie. Zij bepaalt wat de kudde wanneer gaat doen. Door haar ervaring weet ze goed waar ze ’s winters het beste voedsel of juist de weg naar drinkwater ten tijde van droogte kan vinden. De leidhengst heeft als doel het harem bij elkaar te houden en te beschermen tegen andere hengsten en dreiging. In ruil hiervoor heeft hij paringsrechten bij de merries. Soms schakelt de leidhengst een secondant in, een jongere hengst die hem helpt en in ruil met merries lager in rang mag paren. Op de duur hoopt deze hengst het harem van de leidhengst te kunnen overnemen.

Przewalski paarden en wisenten in Mont d'Azur Frankrijk
Przewalski paarden en wisenten in Mont d'Azur Frankrijk

Wanneer dieren geslachtsrijp worden, worden ze uit het harem verstoten. Jonge hengsten sluiten zich aan bij een hengstengroep, om al sparrend te trainen en hopelijk later een eigen harem te veroveren. Velen zal dit echter nooit lukken. Jonge merries leven soms nog enkele jaren tussen de jonge hengsten om uiteindelijk met een van hen een nieuw harem te starten of aansluiting te vinden bij een ander al bestaand harem.

Wilde paarden zijn echte grazers. Door hun dubbele rij tanden kunnen ze gras kort afgrazen. Doordat het geen herkauwers zijn hebben ze meer moeite celwanden van dikkere groene grassen te verteren. Liefst eten ze dan ook keer op keer van hetzelfde graslandje, van de jonge verse hergroei hier. Beter dan andere grazers kunnen ze overweg met schrale vegetatie, als pijpenstrootje of duinriet. ’s Winters vullen paarden hun dieet graag aan met boombast waar ze dan nog de nodige mineralen uit kunnen halen.

Vrij levende pony's in New Forest Engeland
Vrij levende pony's in New Forest Engeland