Studente Ashwari vertelt: Onderzoek naar liksteengebruik door wisenten op de Veluwe

24.09.2024

De wisent (Bison bonasus) speelt een belangrijke rol in het creëren van semi-open landschappen met een grote soortenrijkdom en hoge diversiteit. De wisent kent een breed dieet, van gras tot takken, twijgen en kruiden. Desondanks kampt de soort met een natuurlijk mineraaltekort, waaronder natrium, wat invloed heeft op de groei en weerstand van de soort. Stikstofdepositie, waardoor mineralen uit de bodem verdwijnen, is een mogelijke oorzaak van dit probleem.

Om de wisenten te helpen hebben onze kuddebeheerders likstenen geplaatst in het leefgebied van de wisenten. Zo ook op de Veluwe, waar twee likstenen zijn geplaatst. Dat de likstenen door de wisenten gebruikt worden is te zien, maar er bestaat nog onduidelijkheden of daadwerkelijk alle dieren van de likstenen gebruik maken. Mogelijk speelt leeftijd en geslacht van de dieren een rol, alsmede het seizoen en de locatie van de stenen.

Wisent Arjen Boerman
Wisenten bij de drinkpoel op de Veluwe. Foto door Arjen Boerman.

Meer dan 26.000 foto's

Studente Ashwari Akloe dook dieper in op het onderwerp. Als onderdeel van haar opleiding Dierwetenschappen, specialisatie Dierecologie, aan de Wageningen Universiteit bestudeerde Ashwari meer dan 26.000 foto's die zijn genomen met wildcamera’s die zijn geplaatst in de buurt van de likstenen.

Ashwari: “Voorafgaand aan het onderzoek heb ik enkele hypotheses opgesteld. Zo verwacht ik dat jongere dieren én vrouwelijke dieren de likstenen vaker gebruiken. Ook verwacht ik dat de likstenen in de winter en herfst vaker worden gebruikt en dat de liksteen bij de drinkpoel vaker bezocht wordt dan die aan de rand van het bos.”

Na uitgebreide analyse van het beeldmateriaal, komt Ashwari tot de conclusie dat jongere dieren inderdaad vaker gebruik maken van de likstenen, wat eveneens in lijn ligt met haar literatuurstudie naar dit onderwerp. Ashwari: "Echter blijken het niet de volwassen koeien, maar juist de volwassen stieren te zijn die significant meer gebruik maken van de likstenen. Opvallend, want juist de metabolische behoefte van koeien ligt veel hoger dan dat van stieren, zeker in periodes van lactatie en dracht."

"Seizoensgebonden trends blijken niet significant, maar duiden wel op een toename van het gebruik van likstenen in de zomer en winter, vooral in de buurt van waterbronnen: daarom werd de liksteen bij de drinkpoel frequenter gebruikt dan die bij de bosrand."

Ashwari concludeert daarmee dat het strategisch plaatsen van likstenen, wel degelijk de gezondheid van de wisenten verbetert en zo indirect bijdraagt aan het bevorderen van de stabiliteit van het ecosysteem waarin de wisenten leven.

Presentatie

In de videopresentatie hieronder, vertelt Ashwari nog meer over de opzet en resultaten van haar onderzoeksstage bij FREE Nature:

 

Contactpersoon
Contact
janneke.razenberg@freenature.nl