Kalveren zwarte “oerrunderen” bruin geboren
In steeds meer natuurgebieden kom je ze tegen, primitieve Zuid-Europese runderrassen of dieren uit fokprogramma’s welke beogen een oerros gelijkend dier te verkrijgen. Veelal zijn dit zwarte runderen met een mooie gladde vacht. Kalveren worden echter licht bruin geboren, een ideale schutkleur.
Sinds het najaar van 2015 loopt er een kudde Sayaguesa runderen van FREE Nature in de duinen van Schiermonnikoog. Inmiddels zijn er dit voorjaar al drie kalveren geboren op het eiland. Allen licht bruin van kleur. Dit ras vertoont nog relatief veel genetische overeenkomsten met het uitgestorven oerrund. In het gele duingrasland vallen de kalveren nauwelijks op. Al langer lopen Sayaguesa runderen van collega organisaties op o.a. de Planken Wambuis en in het Drents Friese Wold.
O.a. in natuurgebieden als de Maashorst en het Kempen~Broek wordt begraasd met Taurossen, dieren uit een fokprogramma welke genetisch een dier gelijkend op het uitgestorven oerrund probeert terug te fokken. Ook hier zie je hetzelfde fenomeen terug keren. En ook kalveren van het Heckrund komen veelal licht bruin ter wereld.
In oerlandschappen met roofdieren als de wolf biedt deze lichte kleur veel voordelen. Kalveren worden dan meestal geboren aan het begin van het voorjaar en gedurende de eerste één a twee weken verstopt in het veld. Op dit moment van het jaar staat er nog veel oud vergeeld gras. Kalveren vallen dan nauwelijks op wanneer ze hier verstopt liggen, plat tegen de grond gedrukt. Ook tussen bosjes en struiken of aan de rand van oude rietkragen kunnen ze zich goed verborgen houden.
Na ongeveer 3 tot 6 maanden beginnen de kalveren langzaam te verkleuren. Uiteindelijk krijgen ze een mooie zwarte kleur, soms met een kastanje roodbruin rug.