Feestmaal na storm

18.01.2018

Direct na de storm van 18 januari profiteerden de grote grazers van FREE Nature van een heerlijk feestmaal. ’s Winters bijten grazers graag op een houtje, letterlijk. Door de storm kwamen er vele takken, twijgen en bast beschikbaar die smakelijk naar binnen gingen. Voedsel dat anders buiten bereik van de grazers was gebleven.

Galloways profiteren van storm Naardermeer

De winter is de periode van het jaar dat de grazers eten van bomen en struiken en zo de structuur van het landschap vorm geven. Deze bomen en struiken maken als reactie hierop antivraat stoffen aan. Maar in de toppen van deze bomen is dit niet nodig, deze liggen buiten bereik van de hongerige monden en dus ontbreken hier de antivraatstoffen. Bast van hoger gelegen takken is veel makkelijker op te knabbelen dan de veel dikkere bast onderaan de stam. Als deze toppen en takken uit de bomen waaien komen ze ineens weer binnen bereik.

Andere smakelijkere soorten bomen of struiken als wilg of populier hebben een zogeheten vraatlijn door jaren te zijn bevroten. Alle takken en twijgen onder een hoogte van 2 meter zijn al lang gelegen opgegeten. Maar als een degelijke boom omvalt komt er een nieuwe voorraad voedsel beschikbaar.

Koniks op de rug eten van omgewaaide bomen

Grote grazers als wild levend rund en paard eten ’s winters graag van houtigen. Hierin vinden ze nog de nodige mineralen. In sommige soorten bast zitten nog de nodige suikers, net als in de knoppen van waaruit komend voorjaar de nieuwe bladeren uitlopen. Allemaal voedingsbronnen die juist nu voor de grazers een feestmaal vormen.

Contactpersoon