Rode Geus

In 1997 maakt FREE Nature een begin met de 'Rode Geus'. Voor het rivierengebied waren we opzoek naar een rund dat beter is aangepast aan het Nederlandse klimaat en passend is bij het landschap. Nederlandse brandrode runderen werden gekruist met het Franse Salers-rund, waaruit de Rode Geus ontstond. Inmiddels is dit ras alweer ruim 20 jaar in de Nederlandse natuur te vinden.

De Rode Geus heeft een dieprode kleur, staat hoog op de poten en heeft een klein uier. De dikte van de vacht past bij het Nederlandse klimaat: de zomervacht is kort en glad en de wintervacht voldoende dik. Meer dan Schotse Hooglander of Galloway loopt hij grote afstanden door de gebieden. Met zijn hoorns breekt hij vakkundig takken en twijgen en snoeit zo het bos. Zo eten de rode geuzen opvallend veel van houtige gewassen. Hij staat hoog op de poten en kan goed overweg met een schraal dieet.

Verdere ontwikkeling

Door het korte bestaan van dit ras, is het de-domesticatieproces nog niet zo ver als bij de Schotse Hooglander en Galloway. Dat is een kwestie van tijd. Hierdoor is het aantal beschikbare dieren nog wel beperkt. De komende jaren werken we gestaagd door aan de verdere ontwikkeling van dit Nederlandse natuurrund.