Exmoor op Schiermonnikoog

November 2022

Het bleef lang zomers, maar nu moeten we er echt aan geloven: de herfst is gearriveerd! De grote grazers profiteren nog een tijdje van malse grassen, maar ook bessen, ruwe kruiden en takken maken steeds vaker onderdeel uit van hun dieet. Dit is hét moment waarop de grazers de structuur van het landschap vormen. Bomen en struiken worden vakkundig gesnoeid, waardoor een rijk en weelderig mozaïek ontstaat.

Planten maken handig gebruik van de rondstruinende grazers. Zo blijven de zaden van grote klis en agrimonie met hun weerhaakjes in de manen en vacht van de dieren hangen. Misschien is dat u al eens opgevallen tijdens uw herfstwandeling door een van onze begrazingsgebieden!

Gelukkig kunnen deze klevende zaden geen kwaad: ze vallen over enkele weken vanzelf weer uit het haar. Slim bedacht, want door de vele kilometers die de dieren afleggen, slaagt de plant er zo in om zich over een énorme afstand te verspreiden. In het voorjaar groeien de grote klis en agrimonie uit tot twee belangrijke waardplanten voor diverse insecten, zoals de distel- en aardbeivlinder.

Na een regenachtige herfstwandeling is het fijn om binnen te genieten van een warm drankje en een lekkere maaltijd, bijvoorbeeld bereid met ons wildernisvlees.

Onze webshop is sinds vandaag (28 november) aangevuld met een nieuwe voorraad wildernisvlees. De voorraad is slechts beperkt: wil u graag wat bestellen wees er dan snel bij. U kunt uw bestelling plaatsen tot en met woensdag 7 december. Meer hieronder leest u verderop in deze nieuwsbrief. 

Wildernisvlees

Sinds vandaag (28 november) is de webshop weer gevuld met een nieuwe voorraad vers wildernisvlees. Bestellingen kunt u plaatsen tot en met woensdag 7 december (24:00). 

Levering bij de diverse afhaallocaties vindt plaats op dinsdag 13 en woensdag 14 december. U kunt uw bestelling afhalen volgens de tijden vermeld op de pakbon, die u na het bestellen ontvangt uit de webshop. De afhaaltijden zijn ook te vinden op de website

Graag willen we u attenderen op het feit dat de voorraad wildernisvlees niet erg groot is, helaas. Mogelijk zijn ook niet alle (luxe) producten beschikbaar. Producten die uitverkocht zijn, zijn niet meer zichtbaar in de shop. Wilt u graag bestellen? Wees er dan snel bij!

PAKKETTEN

In de webshop zijn de volgende pakketten beschikbaar:

  • Rund: pakketten in diverse variaties. Denk aan een pakket met stoofvlees, een gemengd pakket, gehaktpakket of een pakket met 'vlugklaarvlees'.
  • Konikpaard: gemengde pakketten van 3 en 5 kilogram met divers stoofvlees, gehakt, burgers en worst.
  • Waterbuffel: gemengde pakketten van 3 kilogram met divers stoofvlees, gehakt en afwisselend worst of schenkel naar aanbod. Bovendien zijn er enkele pakketten met 1,5 kilogram rosbief van waterbuffel.

AMBACHT DELFT

Per 1 januari 2023 stopt Ambacht Delft (De Molen) als afhaalpunt van wildernisvlees. Afhalen van deze december-levering is dus nog wel mogelijk.

We bedanken de medewerkers van De Molen voor hun jarenlange positieve inzet om de pakketten af te leveren aan de liefhebbers van wildernisvlees. We wensen hen veel succes voor de toekomst. 

Er is nog niet voorzien in een nieuw afhaalpunt in Delft. Mocht u suggesties hebben, dan horen wij dat graag. Mail uw voorstel aan wildernisvlees@freenature.nl.

VOLGENDE LEVERING

We verwachten op zaterdag 3 december de shop nog een extra keer bij te kunnen vullen. Mocht u in eerste instantie niet vinden wat u zoekt, kijk dan op 3 december nog een keer.

In januari is er geen levering, dus bestel deze ronde voldoende. We verwachten in februari 2023 de shop weer te openen voor de eerstvolgende leveringsronde. Nadere info en data volgen ter zijner tijd. We houden u op de hoogte via de nieuwsbrief waarvoor u zich kunt abonneren. 

Schotse Hooglanders Diemen Vattenfall

FREE bestaat 15 jaar!

FREE Nature viert dit jaar haar 15-jarig jubileum: iets wat we niet ongemerkt aan ons voorbij hebben laten gaan. De afgelopen weken vierden we dit bijzondere jubileumjaar met onze medewerkers, vrijwilligers, leden van de Raad van Toezicht én met u. Onze vrijwilligers genoten van een gezellige dag in Vlaardingen, (oud) medewerkers haalden herinneringen op in het Horsterwold en de festiviteiten bereikten hun hoogtepunt tijdens het inspirerende begrazingssymposium bij Kasteel Groeneveld.

In de nieuwsberichten hieronder blikken we terug op deze feestelijke periode. Lees ook zeker het woord van welkom van Herbert Prins (lid van onze Raad van Toezicht) aan de aanwezige gasten van het symposium terug. 

Nieuwsberichten

18.10.2022

Feestelijk derde lustrum voor FREE Nature: vrijwilligersdag, excursie én symposium

FREE Nature viert dit jaar haar 15-jarig jubileum: iets wat we niet ongemerkt aan ons voorbij hebben laten gaan. De afgelopen weken vierden we dit bijzondere jubileumjaar met onze medewerkers, vrijwilligers, leden van de Raad van Toezicht én met u.
Lees verder
01.11.2022

Herbert Prins: 'Zoeken naar antwoorden op nieuwe uitdagingen, mét de hoefdieren die we zo prachtig vinden'

Bij de aanvang van het symposium op 13 oktober sprak Herbert Prins, lid van de Raad van Toezicht van FREE Nature, de aanwezige gasten toe. Zijn woord van welkom wilden we graag via onze website met u delen.
Lees verder

Contact

FREE Nature
De Balmerd 4
6641 LD Beuningen
Nederland

www.freenature.nl