Koniks in Zeeland

September 2022

Ook in vakantietijd zaten de medewerkers (en de grazers) van FREE Nature niet stil. Het beheerwerk gaat gewoon door én we zijn druk bezig met het organiseren van de begrazingscursus in september en het symposium in oktober, georganiseerd ter gelegenheid van ons 15-jarig bestaan dit jaar.

Daarnaast werd onze webshop weer aangevuld met een nieuwe voorraad wildernisvlees. De eerste voorraad verkocht snel uit, daarom wordt er vandaag een nieuwe voorraad aan de shop toegevoegd. U kunt uw bestelling plaatsen tot en met woensdag 28 september. Meer hierover leest u verderop in de nieuwsbrief. 

Stikstofprobleem & wisentenkadavers

Stikstofcrisis en grote grazers

Het landelijke stikstofcrisis is ook niet zomaar aan FREE Nature voorbij gegaan. De gevolgen van het probleem zijn zichtbaar in veel natuurgebieden waar FREE Nature actief is. Verzuring en vermesting verstoren de natuurlijke nutriëntenbalans en zorgt voor een onherstelbaar verlies aan biodiversiteit.

Nu inkrimping van de Nederlandse veestapel op de loer ligt, is het natuurlijk niet vreemd dat er ook gekeken wordt naar vee in natuurgebieden. Welke rol spelen onze grote grazers in deze crisis? Draagt natuurlijke begrazing bij aan het stikstofprobleem… of toont het juist een mogelijke bijdrage aan de oplossing? In het nieuwsbericht hieronder leest u meer.

Gewervelde diersoorten profiteren

Studente Meriam rondde afgelopen maand haar stage af bij FREE Nature. Ze deed onderzoek naar de wisentenkadavers bij de Maashorst en schreef hierover een interessant nieuwsbericht. De resultaten van haar studie bewijzen dat dood écht doet leven! Lees er hier meer over.

Nieuwsberichten

25.07.2022

Natuurlijke begrazing toont mogelijke bijdrage oplossing stikstofprobleem

De gevolgen van het landelijke stikstofprobleem zijn zichtbaar in veel natuurgebieden waar FREE Nature actief is. Verzuring en vermesting verstoren de natuurlijke nutriëntenbalans en zorgt voor een onherstelbaar verlies aan biodiversiteit. Nu inkrimping van de Nederlandse veestapel op de loer ligt, wordt er ook gekeken naar runderen in natuurgebieden. Welke rol spelen deze grote graze...
Lees verder
23.08.2022

Studente Meriam vertelt: Onderzoek naar gebruik wisentkadavers door gewervelde diersoorten

“Wereldwijd is er een snelle achteruitgang van de biodiversiteit aan de gang. Ook in Nederland is dit merkbaar. Eén van de manieren om dit tegen te gaan is begrazing door grote grazers, die vroeger van nature in het ecosysteem voorkwamen. Denk hierbij aan koniks, taurossen of wisenten. Volgens de Nederlandse wetgeving moeten deze grazers echter na hun dood verwijderd worden.
Lees verder

Wildernisvlees

Sinds vandaag (vrijdag 23 september) is de webshop weer gevuld met een extra voorraad vers wildernisvlees. Bestellingen kunt u plaatsen tot en met woensdag 28 september. Let op: producten die uitverkocht zijn, zijn niet meer zichtbaar in de shop.

Levering bij de diverse afhaallocaties vindt plaats op 4 en 5 oktober. U kunt uw bestelling afhalen volgens de tijden vermeld op de pakbon, die u na het bestellen ontvangt uit de webshop. De afhaaltijden zijn ook te vinden op de website

We hebben een aantal wijzigingen in de samenstelling van de pakketten doorgevoerd en we hebben de prijzen aangepast. Door hogere prijzen voor slachten, verwerken, opslaan en transport ontkwamen we hier niet aan.

Wijzigingen:

  • Het gehaktpakket en het vlugklaarpakket bevatten voortaan 4 kg vlees.
  • Bij het gehaktpakket van 4 kg heeft u de keuze uit pakjes van 260 gram of 400 gram.
  • Het vlugklaarpakket van 4 kg bestaat uit: 1 kg gehakt, 1 kg tartaar, 1 kg biefburger, 1 kg chipolataworstjes.
  • Nieuw in het assortiment is een mix van chipolataworstjes en gehakt. Een pakket van 3 kg bevat 1,5 kg runder chipolataworstjes en 1,5 kg rundergehakt.
  • Het pakket luxe rundvlees bevat voortaan 2,5 kg vlees, bestaande uit kogelbiefstuk (ca. 460 gram), biefstuk (ca. 460 gram), entrecote (ca. 700 gram) en rosbief (ca. 1000 gram) Op dit moment zijn er helaas geen pakketten luxe rundvlees op voorraad.

 

Agenda

13.10.2022

Symposium 'Natuurlijke Begrazing'

Let op: Op dit moment is de inschrijving voor het symposium gesloten, het maximaal aantal deelnemers is bereikt. Wilt u toch graag aan het symposium deelnemen, stuur dan een mail naar symposium@freenature.nl om op de reservelijst geplaatst te worden. Hoe natuurlijke begrazing veerkracht, dynamiek en kansen oplevert Natuurlijke begrazing draagt op een belangrijke manier bij aan de ri...
Lees verder

Contact

FREE Nature
De Balmerd 4
6641 LD Beuningen
Nederland

www.freenature.nl