Schotse Hooglander zoekt verkoeling in Indetal

Mei 2022

Met de zomermaanden in het vooruitzicht, is het nu al bijzonder genieten van het zonnige weer. Ook de grote grazers van FREE Nature maken zich op voor het veranderende seizoen. De wintervacht wordt vervangen voor een zomerkleed, de in de lente geboren kalveren en veulens groeien als kool en de dieren zoeken steeds vaker het water op voor verkoeling. 

FREE Nature wenst u een hele mooie zomer toe, waarin u geniet van al het moois dat onze natuur te bieden heeft. Gaat u op vakantie in eigen land? Breng dan ook zeker eens een bezoek aan een van onze gebieden, om te kijken hoe de dieren leven in alle vrijheid.

Wist u dat u de grote grazers van FREE Nature trouwens niet alleen in Nederland vindt, maar ook buiten onze landsgrenzen? Zo werd eerder deze maand een kudde sociale runderen verwelkomd in het Indetal, nabij het Duitse Aken. In het heuvelland langs de rivier de Inde zullen de grote grazers hun steentje bijdragen aan het creëren van een geschikt habitat voor de zeldzame geelbuikvuurpad en andere amfibieën, als onderdeel van project Life BOVAR. Meer hierover leest u in 'Uitgelicht'. 

Wie deze zomer wil genieten van een heerlijke barbeque, kan nog tot en met woensdag 18 mei een wildernisvleespakket in onze shop bestellen. Afhalen kan vanaf 24 en 25 mei

Uitgelicht

Indetal

Op een steenworp afstand van de Duitse stad Aken, stroomt de kleine rivier de Inde omgeven door het Indetal: met 128 hectare een van de grootste beschermde natuurgebieden nabij Aken. Langs de meanderende rivier heeft zich een rijkelijk drasland gevormd, afgewisseld door kalkgrasland, bossen en heuvelweiden, welke het biotoop vormen voor diverse dier- en plantsoorten.
Lees verder

Wildernisvlees

Zorg ervoor dat u voldoende besteld, want de eerstvolgende levering is pas weer in september 2022. Klik hier om direct naar onze webshop te gaan. Abonneer u op onze nieuwsbrief, dan bent u direct op de hoogte als de webshop weer gevuld is. In de maanden juni, juli en augustus is er geen levering. Abonneren op de nieuwsbrief kan via onze website.

Voordeliger geprijsd:

Het vlugklaarpakket van rund, 5 kg, is in de maand mei leverbaar voor € 74,50. Inhoud van het pakket: 1 kg tartaar, 1 kg saucijs, 1 kg biefburger, 2 kg rundergehakt.

We hebben eveneens extra biefburgers en saucijzen op voorraad, zodat u voldoende kunt bestellen voor de zomerse barbecue-avonden die we zo gemist hebben. 

Afhalen

U kunt uw bestelling ophalen vanaf 24 en 25 mei bij de afhaalpunten, die elk hun eigen openingstijden en/of afhaalmomenten hebben. Let op: sommige afhaalpunten zijn op Hemelvaartsdag (26 mei) gesloten. Onderaan de pakbon die u na het bestellen ontvangt, staan de afhaalgegevens vermeld. Die afhaaltijden zijn uiteraard ook te vinden op de website. Volg deze link voor een overzicht. Helaas is het afhaalpunt in Wijchen niet meer beschikbaar. We zoeken naar een alternatief in de omgeving.

Alvast hartelijk dank voor uw bestelling en we zien u eind augustus graag terug in goede gezondheid als klant van onze webshop. De datum voor de septemberlevering moeten we nog vaststellen. We houden u op de hoogte via de nieuwsbrief of kijk op de website vanaf begin september.

Nieuwsberichten

11.05.2022

Geelbuikvuurpad moet volop gaan profiteren van natuurlijke begrazing

In het kader van het natuurbeschermingsproject ‘Life BOVAR’ verwelkomde het Duitse Indetal op maandag 9 mei acht nieuwe bewoners. Na een quarantaine van dertig dagen werd de groep Schotse hooglanders uit de Limburgse Roode Beek vrijgelaten in hun nieuwe leefgebied langs de rivier de Inde, nabij Aken.
Lees verder
12.04.2022

FREE Nature verwelkomt twee nieuwe leden Raad van Toezicht

Tijdens een vergadering van de Raad van Toezicht van FREE Nature op 14 maart zijn er twee nieuwe leden benoemd: Arjen Heerema en Marc van den Tweel. Arjen Heerema is o.a. voormalig directeur van de opleiding Diermanagement aan de Hogeschool van Hall Larenstein. Marc van den Tweel is momenteel algemeen directeur bij NOC*NSF. Graag verwelkomen we beide heren bij onze organisatie.
Lees verder

Kom zelf kijken!

Gaat u op vakantie in eigen land? En bent u in de buurt van één van onze natuurgebieden met grote grazers? Aarzel niet en breng een bezoekje aan het gebied, om te kijken hoe de dieren leven in alle vrijheid. Een handige kaart van onze gebieden kun u hier vinden. Zo ziet u in één oogopslag welke grazers u waar tegen kunt komen. 

Om uw bezoek aan de natuur zo prettig mogelijk voor u en de dieren te maken, delen we graag nog enkele tips. Bent u met de auto? Zorg er dan voor dat u uw auto parkeert op de goede plek. Parkeer niet in de directe omgeving van grazende dieren: vooral paarden vinden het heerlijk om aan glanzende oppervlakken te likken en zetten soms zelfs hun tanden in de lak. Ze beschadigen op die manier uw auto en dat is niet de bedoeling natuurlijk! Als u in het veld loopt is het verstandig om op minstens 25 meter afstand van dieren te blijven en met een grote boog om hen heen te lopen. Zorg er altijd voor dat u niet tussen moeder en kalf of veulen doorloopt, om te voorkomen dat de moeder u als een bedreiging voor haar jong ziet.

Konik met veulen in Geuzenbos

Ontmoet waterbuffels in de Noordwaard

In de Noordwaard, gelegen bij Werkendam, kunt u heerlijk fietsen, wandelen of kanovaren en er is zelfs een vaarroute voor sloepen. Parkeren kan op grote aangelegde parkeerplaatsen, daarna komt u alleen nog mensen tegen, die net als u genieten van de prachtige omgeving. In de Noordwaard grazen onder adnere waterbuffels, die bij warm weer heerlijk in het water liggen. Vaak steekt alleen nog hun neus boven het water uit. Samen met de Schotse hooglanders en de koniks, zorgen de waterbuffels voor een gevarieerd landschap. Hierbij is het hun taak om het landschap open te houden, zodat de doorstroming van water wordt gegarandeerd.

Bij hoogwater zorgt de opvangcapaciteit voor water in de Noordwaard ervoor dat steden als Gorinchem en Werkendam niet onder water lopen. Zo gaan hoogwaterveiligheid, natuur en recreatie hand in hand. In 2021 hadden we ook in de Noordwaard te maken met een extreem zomerhoogwater. Dat leverde naast veel schade, ook spectaculaire beelden op: al hopen we dit deze zomer niet opnieuw mee te maken!

Miniatuurvoorbeeld

Agenda

07.09.2023

Cursus 'Natuurlijke Begrazing in de Praktijk' 2023

Natuurlijke begrazing wordt steeds vaker toegepast in Nederland. Deze vorm van natuurgebied is ruim inzetbaar: voor verschillende doeleinden en natuurdoeltypen, zijn verschillende vormen van begrazing en diverse soorten grote grazers beschikbaar.  Zo dragen waterbuffels bij aan waterveiligheid, zorgen stieren voor insectenrijke stierenkuilen en dragen herkauwers, zoals rund en wisent,...
Lees verder

Contact

FREE Nature
De Balmerd 4
6641 LD Beuningen
Nederland

www.freenature.nl