Miniatuur

april 2020

Welkom bij FREE in Corona-tijd

Beste bezoeker, de Corona crisis heeft ook bij ons de nodige gevolgen, met name met betrekking tot onze dagelijkse werkzaamheden. Tegelijk mogen wij zeker niet klagen als we onszelf moeten vergelijken met andere sectoren. Hulde aan hen die onze samenleving draaiende houden!

De natuur laat zich echter niet stoppen en ook onze grazers grazen vrolijk door. Het voorjaar is aangebroken, de periode waarin vele veulens en kalveren worden geboren, waarin de vogels volop zingen en de natuur weer tot bloei komt. Volop moois om van te genieten.
FREE Nature is niet de eigenaar van de gebieden waarin onze dieren lopen, dit zijn organisaties als Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, provinciale landschappen, gemeentes of nutsbedrijven. Uiteindelijk bepalen zij i.s.m. lokale overheden of de gebieden open en toegankelijk blijven.

Voor u als bezoeker gelden de inmiddels bekende regels: houd 1,5 meter afstand en samenscholingen van groepen zijn niet toegestaan. Ook de bekende omgangsregels rondom de grazers blijven van kracht; houdt 25 meter afstand tot de dieren, aai of voer de dieren niet, doorkruis de kuddes niet en afhankelijk per gebied honden aangelijnd of niet toegestaan. Soms is het lastig de omgangsregels met de grazers en het afstand houden tot elkaar te combineren, toch vragen wij u hier rekening mee te houden. Beperk de duur van uw bezoek, zodat er ook voor anderen volop tijd en ruimte is om te genieten. En volg de aanwijzingen op van de lokale overheden en beheerders.

Tot slot hopen wij u snel weer persoonlijk te kunnen ontvangen, excursies te kunnen verzorgen of veldlessen te geven aan lokale basisscholen. Maar dit pas nadat de overheid aangeeft dat dit weer veilig mogelijk en toegestaan is. Tot die tijd zijn onze beheerders telefonisch bereikbaar om uw vragen te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Roeland Vermeulen
 

Directeur FREE Nature

Miniatuur

Foto: Aan de wandel in de Millingerwaard, houdt afstand tot elkaar en tot de grazers (copyright Fokko Erhart/ www.wildernisfoto.nl)

Wildernisvlees April levering 2020

Ook in deze periode is het mogelijk om wildernisvlees te bestellen, maar houd wel rekening met alle omgangsregels!
U kunt pakketten wildernisvlees bestellen tot en met woensdag 15 april 2020.
Een aantal afhaalpunten zijn gesloten i.v.m. de Corona maatregelen. Deze zijn niet zichtbaar in shop.

Afhaalpunten beschikbaar

Velp (bij Arnhem), Doorwerth, Wijchen, Nijmegen, Rosmalen, Rotterdam, Den Haag, Delft, Ouderkerk aan de Amstel, Haarlem en ’s-Graveland.

Nu in de shop: gehakt (260 en 400 gr), kalfsvlees, poulet van rund, stoofvlees en rosbief

Kijk in de shop voor het actuele assortiment wildernisvleespakketten en -producten

LET OP! Producten die uitverkocht zijn, zijn niet meer zichtbaar in de shop.

  • Bestellen kan tot en met woensdag 15 april 2020. www.wildernisvlees.nl
  • Levering van de pakketten vanaf 21 april bij de diverse afhaalpunten
  • Afhaalmoment verschilt per afhaalpunt. Let op de gegevens op de pakbon, die u na het bestellen uit de shop ontvangt
  • Let op! Voor het Aardappelpakhuis in Velp, dan gelden aangepaste openingstijden. 09.00 – 15.00 uur.

Geen pakbon? Dan ging er iets mis! Kijk bij uw spam, ook daar niet? Neem dan contact op met wildernisvlees@freenature.nl, dan kijken we samen met u waar het mis ging.

 

Nieuws

19.03.2020

Wisenten Maashorst verplaatst naar Zeeland en Veluwe

In de afgelopen dagen zijn acht wisenten uit de Maashorst verplaatst. Zeven gingen naar  het natuurgebied Slikken van de Heen in Zeeland en een naar de Veluwe. Met deze actie draagt De Maashorst rechtstreeks bij aan de instandhouding van de wisent, een Europese diersoort die met uitsterven wordt bedreigd. Voor het vangen van de wisenten is een speciale vangkraal gebouwd. Die is nu voo...
Lees verder

Wildernisvlees tips & tricks

Ontdooien wildernisvlees

Ontdooi het vlees (in de verpakking) langzaam in een schaaltje (vangt vocht op) in de koelkast, dit voorkomt veel vochtverlies. Haal vlees, met name biefstuk, ossenhaas, rosbief en entrecote, 1 á 2 uur voor het bereiden uit de koelkast. Dep vochtig vlees af met keukenpapier. Droog vlees schroeit sneller dicht.

Stoofvlees of poulet pakket van rund

Stoofvlees is vlees waarmee u van alles kunt doen. Het is ideaal voor goulash, stoofschotel, ovenschotels en als soepvlees. Draadjesvlees, het heeft tijd nodig om gaar te worden. Reken voor wildernisvlees zeker 3 uur. Tijdens dit garen hoeft u er uiteraard niet bij te staan. Zorg dat er voldoende vocht in de pan is (vlees onder water), dan kan er niets fout gaan.

Een stoofvlees pakket van 5 kg bevat meerdere pakjes poulet, riblap en stooflapjes.

Een poulet pakket van 3 kg bevat pakjes poulet van 500 gram.

U kunt poulet gebruiken om een smakelijke runderbouillon van te trekken, maar poulet is ook zeer geschikt om te gebruiken als basis voor bijvoorbeeld hachee.

Hoe maakt u stoofvlees klaar?

Stoven: Kruid het vlees naar keuze en schroei het vlees met ruim hete braadboter dicht op hoog vuur. Haal het vlees uit de pan, zet het vuur laag en voeg ruim (warm) water (wijn, bouillon) toe aan de braadboter. Leg het vlees terug in de pan (zoveel mogelijk onder de vloeistof), breng aan de kook en laat het ca. 3 uur tegen de kook aan pruttelen (voeg eventueel een plak ontbijtkoek/peperkoek toe voor extra smaak) met een gesloten deksel. Probeer na 3 uur of het vlees voldoende zacht is, laat het indien gewenst nog een tijdje garen.

Smoren: Kruid het vlees naar keuze en schroei het dicht in hete boter. Vlees uit de pan halen. De door u gekozen groenten (ui, wortel, paprika enz.) aanbakken in de pan, warm water toevoegen aan het vocht van de groenten en het vlees in de pan met groenten terug leggen. Het vuur laag en vlees met de groenten gaar stoven. (Ca. 3 uur)

Nog een tip: Paardenvlees komt goed tot zijn recht als het gekruid is. Rozemarijn, tijm, marjolein, citroenkruid, mosterd, lavendel, peterselie, cayennepeper, mierikswortel, kervel, kaneel en kruidnagel geven het een heerlijke smaak.

Contact

FREE Nature
De Balmerd 4
6641 LD Beuningen
Nederland

www.freenature.nl