Zeldzaam wit Galloway kalf geboren

24.03.2017

Afgelopen week is er in de Ooijpolder bij Nijmegen een wit Galloway-kalf geboren in de Bisonbaai bij. Een bijzondere gebeurtenis voor de eigenaar FREE Nature, want dit is nooit eerder voorgekomen. Toch bestaat haar leven momenteel, net als dat van de andere kalveren in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer, momenteel vooral uit slapen, eten (poepen) en af en toe wat spelen met leeftijdgenootjes. En, net als voor de andere kalveren, zal ze nog wel achter komen dat het leven niet altijd bestaat uit in de zon liggen bij 15 graden en zonnetje. Maar daar hoeft zij zich voorlopig nog niet druk om te maken.

Wit Galloway kalf
copyright www.wildernisfoto.nl

Geen albino

Hoewel het kalf wit is, is het geen albino. Dat is goed te zien aan haar ogen en neus. Die zijn gewoon zwart. Dit kalf is het resultaat van een kleurvariatie van het Galloway-runder ras. Naast zwart (waarvan er de meeste zijn), zijn er bruin/blonde en heel af en toe kom je een rode of een ‘lakenvelder galloway’ tegen. Die laatste wordt in Schotland (waar dit rund oorspronkelijk vandaan komt) ‘belted’ genoemd. In het Nederlands vertaald als “gordel”.

Maar goed, wat betreft deze ‘White lady’ bij de Bisonbaai : zij heeft dus een bruine moeder en een zwarte vader, maar is zelf wit. Genetisch gezien is zij trouwens zwart, maar omdat runderen naast een gen dat de kleur aan geeft (zwart, bruin/blond of rood) ook een gen hebben die (net als bij een kleurenprinter) aangeeft welke intensiteit de kleur heeft, is zij wit geworden. Het is dus te vergelijken met een inkt-cartridges die leeg is.

Koe met wit Gallway kalf
copyright www.wildernisfoto.nl

25 meter afstand houden

Kom gerust eens kijken naar dit witte kalf. Dit natuurgebied is voor iedereen opengesteld om te wandelen. Houd echt 25 meter afstand, want haar moeder is erg op haar gesteld . Ze zal haar kalf beschermen.

Aaien en voeren mag echt niet. Dan raakt ze aan mensen gewend en zal ze opdringerig worden. Dan zal ze weg moeten uit dit gebied met al zijn bezoekers. Dat zou natuurlijk zonde zijn, want het is te hopen dat ze nog een lang en gelukkig leven voor de boeg heeft in de nieuwe wildernis van de Ooijpolder.