Twee wisentkalfjes geboren op Bevrijdingsdag

21.05.2021

Hoewel veulens en kalveren het hele jaar door geboren worden, is de geboortepiek bij de meeste grazers in het voorjaar. Bij de wisenten start het geboorteseizoen iets later vanaf eind mei. Dit jaar werden we op 5 mei op zowel de Maashorst als op de Veluwe dan ook blij verrast door de geboorte van wisentkalfjes. Het gaat om twee gezonde koekalfjes die goed verzorgd worden door hun kudde. Komende periode verwachten wij op de Maashorst en de Veluwe nog meerdere kalveren. Op de Maashorst is afgelopen week al een tweede kalfje geboren.

eerste kalf Maashorst 2021 © Arjen Boerman
Het wisentkalf van de Maashorst. © Arjen Boerman

Bijzonder

De wisentkalveren die geboren zijn op Bevrijdingsdag zijn bijzonder. Wisentkalveren worden zeer zelden zo vroeg in het seizoen geboren. Ook is het voor beide moederdieren voor het eerst dat ze een koekalf krijgen in hun huidig leefgebied. Het koekalfje op de Maashorst heeft ook een speciale genetische afkomst. Haar oma komt namelijk uit de wilde kudde in het oerbos van Białowieża in Noordoost-Polen. Zij is dus erg waardevol voor de genetische diversiteit voor de Europese populatie als geheel.

© Ruud Maaskant
Dit koekalfje is een directe afstammeling van een wisent uit het Poolse oerbos Białowieża. © Ruud Maaskant

Bescherming

Alle dieren zorgen zo goed mogelijk voor hun nakomelingen. Ouderdieren zullen hun kroost extra willen afschermen met name van honden en mensen die de dieren van dichtbij benaderen. Middels kopschudden, schrapen met de voorpoten of in uiterste gevallen korte schijnaanvallen naar voren geven dieren aan dat je afstand moet houden. Dit beschermende gedrag komt voort uit duizenden jaren evolutie tussen wisent en roofdieren als bruine beer en wolf. In de Maashorst zie je dit gedrag wanneer bezoekers en honden te dicht bij de dieren komen. De dieren vertonen op dit vlak hun natuurlijke gedrag, net als een mens ook haar kinderen afschermt van bedreigende situaties. Wees dus respectvol en houd afstand ook al zit er een draad tussen.

© Dirk Goudkuil 1e koekalf 2021 Veluwe
Het eerste koekalfje op de Veluwe. © Dirk Goudkuil

Genieten op gepaste afstand

Door het houden van voldoende afstand, ook langs het raster, voorkom je dat dieren zich genoodzaakt voelen om beschermend gedrag te uiten. Een dier wat zijn natuurlijke gedrag vertoont kun je daar immers niet op afrekenen. Omdat dit voor veel bezoekers lastig in te schatten is en omdat enkelen hun invloed op de dieren onderschatten, zijn er op verschillende locaties bufferzones gemaakt door een extra draad te plaatsen. Kom dus vooral kijken, blijf op de paden, neem je verrekijker en/of telelens mee en blijf op een respectvolle afstand.

1e kalf Maashorst 2021 © René van der Lee
Maashorstranger René heeft altijd zijn telelens mee. © René van der Lee