Schotse Hooglanders vrijgelaten in de Kleine Willemswaard

22.09.2020

Dinsdag 21 september was het dan eindelijk zover dat de Schotse Hooglanders naar de Kleine Willemswaard gebracht konden worden. Onder toeziend oog van de lokale media en Omroep Gelderland werden 9 Schotse Hooglanders losgelaten in het gebied. Deze runderen zullen met hun gedrag en manier van eten het gebied een sterke impuls geven om door te ontwikkelen naar een robuust natuurgebied.  

Schotse Hooglanders worden vrijgelaten in de Kleine Willemswaard
Schotse Hooglanders worden vrijgelaten in de Kleine Willemswaard

Natuurgericht beheer

In opdracht van Rijkswaterstaat werkt Stichting ARK Natuurontwikkeling aan natuurgericht beheer van dit gebied. Met het project FluviaTiel heeft er reeds een overgang plaatsgevonden van agrarisch gebied naar een stadswaard. Hier gaan nu hoogwaterveiligheid, natuurontwikkeling en recreatie hand in hand. Vanaf 2022 hoopt ARK het gebied te kunnen overdragen aan een lokale partij.

Kuddebeheer

De dieren zijn eigendom van FREE Nature. Dat betekend dat onze kuddebeheerders wekelijks de dieren en de rasters controleren. Meer informatie over de kuddebeheerder vindt u op onze websiteDe Hooglanders komen uit de Noordwaard. Dit heeft als voordeel dat de dieren gewend zijn aan periodes met hoog water en de kuddebeheerder al goed kennen.  ARK Natuurontwikkeling blijft verantwoordelijk voor het beheer en de excursies in het gebied.

Deze Schotse Hooglanders gaan de biodiversiteit in het natuurgebied een sterke impuls geven.
De Schotse Hooglanders gaan de biodiversiteit in deze stadswaard een sterke impuls geven.

Schotse Hooglanders

Voor dit gebied is gekozen voor Schotse Hooglanders. Dit primitief ras wist als enige te overleven in de ruige Highlands van Schotland. Hierdoor ontstonden eigenschappen perfect voor het zelfstandig overleven in de vrije natuur. Door zijn rustige karakter is het ras ook uitermate geschikt voor het begrazen van drukker bezochte stadse natuurgebieden. De dieren storen zich niet aan de aanwezigheid van mensen en gaan hun eigen gang. Ondanks het gemoedelijke karakter blijft het altijd van belang om het dier niet te verstoren. Het aanhouden van minimaal 25 meter afstand tussen mens en dier voorkomt negatieve interacties. Ook honden moeten deze afstand respecteren.

Schotse Hooglanders
De Schotse Hooglander is een robuust zelfredzaam dier.