Koornwaard begraasd door Koniks en Rode Geuzen

04.04.2018

Woensdag 4 april is het zover, de eerste Koniks zijn gearriveerd in de Koornwaard, onderdeel van gebiedsontwikkeling van het Kanaalpark. Later in de week volgt een groep Rode Geuzen elders uit het gebied. Deze Maasuiterwaard van Natuurmonumenten ten noorden van het Kanaalpark wordt toegevoegd aan het begrazingsgebied. Zo ontstaat er meer ruimte voor de dieren en de natuur!

Lossen koniks in de Koornwaard, Kanaalpark
Lossen koniks in de Koornwaard, Kanaalpark

De uiterwaard is ongeveer 25 hectare groot en biedt ruimte voor 2 kleine haremgroepen Koniks en zo’n 12 Rode Geus runderen. De dieren leven zomer en winter buiten en zorgen voor een gevarieerd gebied. Doordat ze met relatief weinig dieren in het gebied leven, eten de dieren in de zomer niet alles op. Zo ontstaat er ruimte voor bloemen, insecten en vogels. In de winter eten de dieren de restjes op en voorkomen ze dat de uiterwaard dichtgroeit. Dat is nodig voor de doorstroming bij hoog water.

De Koornwaard is vrij toegankelijk voor wandelaars. Ook de hond is welkom, maar wel aan de lijn. Houdt afstand tot de dieren, ongeveer 25 meter. En aai en voer de dieren niet. Daar worden ze opdringerig van en dat is gevaarlijk voor bezoekers.

Het Kanaalpark en de Koornwaard zijn onderdeel van een pilot project van de Provincie Noord-Brabant, gemeente ‘s Hertogenbosch en Natuurmonumenten. In deze pilot wordt in een aantal jaren toegewerkt naar een kostenneutraal beheer, door de inzet van vrijwilligers en de verkoop van vlees uit de natuur. Stadsboerderij Eyghentijds en FREE Nature beheren de gebieden met behulp van de grote grazers.

Contactpersoon