Konikmerrie adopteert veulen

16.05.2018

In het Kanaalpark is iets bijzonders gebeurd. Op Hemelvaartsdag is een veulentje geboren, verstoten door de eigen moeder en geadopteerd door een andere moeder!

Sinds april leven er twee harems vrijlevende Koniks in het Kanaalpark. Een harem bestaat uit merries met veulens en één of meerdere hengsten. Bij beide harems waren al twee veulentjes geboren. Het wachten was nog op een jonge merrie in het grootste harem. Zij heeft haar veulentje gekregen in de nacht van Hemelvaart. Waarschijnlijk is het veulen kort na de geboorte verstoten door de moeder. In de ochtend had het veulen al een pleegmoeder gevonden in het kleine harem.

Pleegmoeder

In maart van dit jaar zette de konikmerrie haar eigen veulen op de wereld. Een mooi, gezond merrieveulen. Maar ondanks dat ze al moeder was, heeft deze merrie ook het verstoten veulentje onder haar hoede genomen. Ze laat het drinken, likt het schoon en neemt het mee als de kudde zich verplaatst. Ook de andere merrie, de hengst en de veulens hebben zich verzoend met de situatie en hebben het veulen volledig geaccepteerd.

Konikmerrie adopteert veulen Kanaalpark 2

Uniek

Dit is een ontzettend bijzondere situatie. Veulentjes worden helaas wel eens vaker verstoten, maar zeer zelden opgenomen door andere merries. Zeker niet wanneer de merrie al een eigen veulen heeft. En het mooiste is nog dat de natuur het helemaal zelf geregeld heeft. De geboorte, het verstoten, maar ook het adopteren van het veulen door de merrie.

Belangrijk

De Koniks in het Kanaalpark zijn vrij levende dieren. Ze leven het hele jaar buiten en zorgen voor zichzelf. Wel houdt FREE Nature in de gaten of er niet teveel dieren komen en voeren we eventueel bij als dat nodig is. Mensen zijn in het Kanaalpark overal welkom. Dat kan ook, omdat de dieren afstand houden tot de mensen. Dat moet ook zo blijven. Dus ook al komen de dieren naar u toe, aai en voer ze niet, maar neem afstand. Zorg dat de dieren niet aan mensen gewend raken. Zo blijft het voor iedereen veilig en leuk om in de gebieden te wandelen. Opdringerige dieren worden gevaarlijk en eindigen bij de slacht. Dat wil niemand.

Konikmerrie adopteert veulen Kanaalpark 3
Contactpersoon