Vishaak door lip van kalfje in Nijmeegse uiterwaarden

02.05.2023

Kom genieten van de natuur, maar neem rommel mee naar huis

Afgelopen weekend troffen onze beheerders in de Nijmeegse uiterwaarden bij Oosterhout en Veur-Lent, maar liefst twee jonge runderen aan met een verloren vishaak door de lip. Bij één kalf hing er zelfs nog een visdraad en een dobbertje aan.

Door de lonkende lentezon trekken recreanten er vaker op uit en komen genieten van de prachtige uiterwaarden. Zowel in de uiterwaarden van Oosterhout en op het stadseiland Veur-Lent, als elders in Nederland. Het beleven van de natuur, of dat nou als wandelaar, fietser of visser is, moedigt FREE Nature zeer aan. We willen bezoekers er echter graag op attenderen dat het belangrijk is om afval en rommel mee terug naar huis te nemen. Als recreant bent u immers te gast in de natuur en dus het leefgebied van grote grazers en vele andere diersoorten.

De runderen en paarden die er grazen, maar ook vogels en ander wild, kunnen zich zeer ernstig verwonden aan rondslingerend afval. Dat niet alleen: ook wandelaars, honden en spelende kinderen kunnen zich ongelukkig bezeren. Dat kan vast niet de bedoeling zijn!

Vishaak door lip kalfje
Vishaak met dobber door lip van jonge Galloway. Foto's door Kitty Peters.

Met de inzet van de dierenarts en een verdoving, is het kalf inmiddels van de vishaak, draad en dobber in zijn lip af. Ook de jaarling is van zijn vishaak verlost. We proberen het verdoven, vangen en behandelen van onze dieren zo veel mogelijk te beperken en alleen te doen wanneer dit écht noodzakelijk is. De stress die dit alles met zich meebrengt kan namelijk een flinke impact hebben op de gezondheid van het dier. Met het kalf en de jaarling gaat het nu gelukkig goed.

In het merendeel van de gebieden waar FREE Nature haar werk doet, mogen bezoekers vrij struinen door de natuur. Het is daarbij wel belangrijk om een aantal eenvoudige regels in acht te nemen. Wees een goede gast en blijf op voldoende afstand van de grazers (minimaal 25 meter), houdt honden aangelijnd en neem afval mee terug naar huis. Zo zorgen we er samen voor dat mens én dier zich veilig in de natuur kunnen begeven.

Foto's door Kitty Peters

Contactpersoon
Contact
janneke.razenberg@freenature.nl