Galloways begrazen deze winter de Deelense Heide

02.11.2023

Een beetje weer en wind hield onze kuddebeheerders vandaag niet tegen: een groepje Gallowaystieren werd van Naarden naar Deelen verhuisd. In opdracht van Staatsbosbeheer zal de kudde daar de komende winter de Deelense Heide begrazen. 

Het voormalig landbouwgebied werd de afgelopen jaren gemaaid. Deze winter mogen de runderen onze opdrachtgever helpen richting het behalen van de beoogde natuurdoelstellingen. In het voorjaar broedt de veldleeuwerik in het gebied: de kudde Galloways verhuisd dan weer terug naar het Naardermeer om de zomer door te brengen.

Deelense Heide

Ondanks het onstuimige weer, kwam de kudde runderen rustig van de vrachtwagen af en gingen meteen op verkenning uit. Nieuwsgierig liepen ze het raster van het 40 hectare grote gebied af. Het gebied is uitgerasterd met draad dat van stroom wordt voorzien door een groot zonnepaneel. Recent zijn er op verschillende plekken in het gebied boompjes aangeplant, die van de runderen zijn afgeschermd, zodat ze kans krijgen om te groeien.

De komende week zullen de dieren nog wat moeten wennen aan hun nieuwe omgeving en zullen ze daarom extra alert zijn. Daarbij hebben de stieren gelukkig steun aan elkaar, want ook in het Naardermeer liepen de dieren met elkaar samen. Om die reden verhuizen we dieren het liefste samen met hun familie en/of maatjes: dat maakt dat de overgang naar een nieuw natuurgebied een stuk minder spannend.

In tegenstelling tot veel van onze andere begrazingsgebieden, is natuurgebied de Deelense Heide niet vrij toegankelijk voor publiek. Om het gebied heen loopt wel een wandelpad, wat prachtig zicht geeft op de runderen.

Foto's door Janneke Razenberg

Deelense Heide
Deelense Heide
Deelense Heide
Deelense Heide
Contact
janneke.razenberg@freenature.nl