Vijf begrazingsgebieden die een bezoekje waard zijn

24.12.2022

Haal een frisse neus en maak een wandeling aan een van de prachtige natuurgebieden die ons land telt. Zo zijn onderstaande vijf gebieden, die worden begraasd door grote grazers van FREE Nature, zeker een bezoekje waard. Doe je sjaal om, trek een paar waterdichte wandelschoenen of laarzen aan en ontdek hoe de grote grazers bijdragen aan de ontwikkeling van deze unieke natuurlandschappen.

De Maashorst (Brabant)

De Maashorst wordt begraasd door wisenten van FREE Nature, vergezeld door Exmoor pony’s en taurossen van Stichting Taurus. Op deze kaart kun je zien waar de wisenten, Exmoors en taurossen leven.

Je kunt De Maashorst bewandelen vanaf vijf startpunten, waar je ook parkeerplaatsen in de buurt vind. Een overzicht vind je hier. Neem je de hond mee? In de buurt van de parkeerplaatsen vind je ook gebieden waar jouw hond los mag lopen. Elders in het begrazingsgebied moeten honden aangelijnd blijven, zodat de grazers niet worden verstoord.

Bij De Maashorst kun je niet alleen genieten van de natuur, maar ook van de typische Brabants, bourgondische sfeer. Er zijn tal van horecagelegenheden te vinden rondom het natuurgebied. Van borrelen tot lunch of diner, op de website van De Maashorst vind je tal van smakelijke opties.

Pannenhoef (Brabant)

In het deelgebied Lokkerwest van de Pannenhoef lopen onze prachtige konikpaarden. Het gebied bestaat uit vennen, heide, bos en vochtige graslanden. Het begrazingsgebied is niet vrij toegankelijk, maar er zijn wel diverse wandel- en fietsroutes rondom het gebied. Je wandeling kun je beginnen bij de parkeerplaatsen De Bak, Het Vaartven (waar ook een rolstolroute loopt) of Lokkerberg. Vanaf die laatste locatie loopt een prachtige wandelroute van 16 kilometer, die het merendeel van de Pannenhoef doorkruist.

Zin in een warme chocolademelk met slagroom? Die drink je bijvoorbeeld bij De Menmoerhoeve in Etten-Leur.

Geuldal (Limburg)

In het Geuldal helpen onze rode geuzen bij de ontwikkeling van het natuurgebied rond de rivier de Geul. Door het heuvelachtige lanschap en prachtige kronkelende Geul is een bezoekje aan het natuurgebied een waar avontuur. Door de hoogteverschillen en kalkrijke bodem vindt je er planten en dieren die je elders in Nederland niet tegenkomt.

Neem ook zeker eens een kijkje bij de Volmolen, een prachtige monumentale graanmolen midden in het Geuldal. Er lopen meerdere routes door het natuurgebied: een overzicht kun je hier vinden op de website van Natuurmonumenten.

Een must na je wandeling is een bezoek aan het idyllische plaatsje Gulpen. Op de markt vind je tal van leuke winkels en gezellige horecagelegenheden. De bierfanaten halen hun hart op bij de Gulpener Bierbrouwerij en het Proeflokaal.

Broekpolder (Zuid-Holland)

Naast water- en rietvogels, eenden en ganzen vind je in de Broekpolder ook Schotse hooglanders! Het natuurgebied in Zuid-Holland, nabij Vlaaardingen is 400 hectare groot en bestaat uit een divers landschap van polders, bos en grote plassen waar je uitzonderlijk veel watervogels kunt spotten.

In de Broekpolder kun je niet alleen wandelen, maar ook genieten van een rustige óf sportieve fietstocht, klauteren in het Klauterwoud of een stukje varen rondom het gebied. Op de website van Federatie Broekpolder vind je meerdere wandelroutes. Ook kun je daar een overzicht van excursies vinden, die door de natuurgidsen van de Broekpolder worden georganiseerd.

Wie nieuwsgierig is naar de oeroude geschiedenis van Vlaardingen bezoekt Masamuda. Op dit Archeologisch Erf komt de geschiedenis tot leven. Iedere zondag tussen 12:00 en 15:00 wandel je zo de steentijd in en begeef je je tussen de bewoners en werklui van die tijd!

Hoger gekregen na je avontuur door de Broekpolder? Er zijn tal van horecagelegenheden te vinden nabij het gebied. Bezoek ‘t Jachthuis of Jofel voor een lunch, eet sushi bij Sushi A20 of drink een kopje koffie bij het Clubhuis van watersportvereniging Bommeer.

Schiermonnikoog (Friesland)

Zin in een écht avontuur? Spring dan op de veerboot en breng een bezoek aan het prachtige waddeneiland Schiermonnikoog. Vanaf het Friese Lauwersoog vaart de veerboot meerdere keren per dag af richting Schiermonnikoog. Het eiland is autoluw, maar het eiland is goed te doorkruisen met de bus, fiets of te voet.

Schiermonnikoog is niet alleen uniek in zijn natuur, maar óók in zijn grazers. Hier vind je de onze enige kuddes Sayaguesa runderen en Exmoors. Ze worden vergezeld door de Nederlandse landgeiten van Staatsbosbeheer.

Op de website van VVV Schiermonnikoog vind je alle informatie die je nodig hebt voor je bezoek aan Schiermonnikoog. Kijk ook zeker eens naar het overzicht van gezellige restaurants waar je na je wandeling kunt bijkomen met iets lekkers.

Bezoek je een van onze begrazingsgebieden en ontdek je een calamiteit met de grote grazers? Neem dan contact op met ons noodnummer: +31 (0)6 29 01 57 31. Hierop zijn wij dag en nacht bereikbaar.

 

 

 

Contactpersoon
Contact
info@freenature.nl