Groep koniks verhuisd van Brabant naar Gelderland

23.05.2022

Tijdelijke begrazing Oosterhoutse Waard door koniks van FREE Nature

Afgelopen woensdag is één van de twee harems konikpaarden van de Groesplaat nabij het Brabantse Woudrichem, verhuisd naar het Gelderse Oosterhout. Beheerders en vrijwilligers waren er al vroeg bij om de harems in te vangen, om daarmee de voorspelde hitte voor te zijn.

Na het opzetten van de mobiele vangkraal in de schaduw, werd de kudde in alle rust en met goede samenwerking van het gehele team richting de vangplek gestuurd. Na het chippen van de jongste veulens en afname van DNA voor de kuddeadministratie, werd één van de twee harems weer vrijgelaten. De andere harem werd na het controleren van de chips en paspoorten, ruim voor de middag opgeladen en met de vrachtwagen naar de Oosterhoutse Waard verhuisd.

Koniks in de vangkraal
Koniks in de vangkraal
Koniks gaan op transport naar de Oosterhoutse Waard
Na het controleren van hun paspoort gaan de koniks op transport naar de Oosterhoutse Waard

Riviersysteem

De Oosterhoutse Waard ligt ter hoogte van de Nijmeegse wijk Oosterhout. In 2015 werd het gebied opnieuw ingericht, als onderdeel van het riviersysteem. De afwisseling tussen de zandstranden langs de rivier, de natuurlijke oeverwallen, het open landschap met natuurlijke grasland én natte natuur maakt het een zeer divers gebied met zijn eigen unieke flora en fauna. Tijdens hoogwater staan grote delen van het gebied onder water. 

Het struingebied is vrij toegankelijk voor bezoekers en kent geen vaste wandelroutes. Net als in onze andere gebieden, adviseren we ook hier om ten minste 25 meter afstand te houden tot de grote grazers.

Konik op de Groesplaat
Het andere harem werd weer op de Groesplaat losgelaten

Tijdelijke begrazing

De Oosterhoutse Waard werd voorheen begraasd door Exmoorpony’s van Stichting Taurus. FREE Nature heeft de begrazing tijdelijk overgenomen en graast daar nu met een sociale kudde Schotse Hooglanders en een harem konikpaarden. Aan het einde van dit jaar vindt er een nieuwe aanbesteding plaats voor dit gebied en zal duidelijk worden welke partij het begrazingsbeheer de komende jaren zal gaan uitvoeren.

De sociale familiegroepen koniks die nu in de Oosterhoutse Waard en nog op de Groesplaat grazen zijn afkomstig uit het naburige Slot Loevestein, omgeven door het Munnikenland.

Koniks op de Groesplaat
De koniks op de Groesplaat zoeken verkoeling in het water
Contact
janneke.razenberg@freenature.nl