Gratis zomerexcursies in de Noordwaard

02.07.2020

Het is volop zomer in de Noordwaard. Een uniek natuurgebied waar de koniks, schotse hooglanders en de waterbuffels zich helemaal thuis voelen. De dieren kennen het gebied feilloos en weten precies waar ze kunnen vinden wat ze nodig hebben. Inmiddels is de kudde waterbuffels zelfs meer dan verdubbeld ten opzichte van de startkudde.

Benieuwd naar de verhalen achter de kuddes? Ga dan mee op één van onze zomerexcursies op zaterdag 4 juli, vrijdag 10 juli of op woensdag 15 juli.

RUIMTE VOOR DE RIVIER

Medio 2016 is een start gemaakt met het natuurlijke beheer van de Noordwaard. Hoofddoelstelling van het gebied is rivierveiligheid in het kader van Ruimte voor de Rivier, een programma van Rijkswaterstaat. Om doorstroming van rivierwater te garanderen dient de vegetatie kort te blijven. Natuurlijke begrazing draagt bij aan een rijke variatie aan bloemen en kruiden wat tal van mogelijkheden biedt voor vele vogelsoorten.

GROTE GRAZERS IN DE NOORDWAARD

De Noordwaard wordt begraasd door een bijzondere groep grote grazers. Schotse hooglanders, koniks en waterbuffels hebben elk hun specifieke gedrag en invloed op het landschap. De kuddes leven alweer vier jaar in de Noordwaard en de dieren voelen zich helemaal thuis in dit prachtige natuurgebied. Zo weten de dieren inmiddels goed wat te doen met het hoogwater, waar ze uit de wind kunnen staan en waar rustige plekken zijn om hun kalveren te krijgen.

AANMELDEN

De excursies zijn gratis, starten vanaf het kruispunt Braspenning/ Galeiweg en duren ongeveer anderhalf uur. De excursies vinden plaats op  zaterdag 4 juli (12.00), vrijdag 10 juli (16.00) en op woensdag 15 juli (15.00). Aanmelden is verplicht en kan door te mailen naar manon.willemstein@freenature.nl. Vermeld hierbij de datum, naam en aantal personen. De Noordwaard kan nat en modderig zijn, dus stevige schoenen of laarzen zijn aanbevolen.

Let op: In verband met het coronavirus zijn het aantal deelnemers per excursie beperkt, dus wees er op tijd bij!

De Noordwaard wordt beheerd door Gebr. Van Kessel B.V. i.s.m. partners FREE Nature en bureau Waardenburg

 

Contactpersoon