Tijdelijke oplossing Koniks Waalstrand

15.08.2018

Om de veiligheid van het publiek te kunnen garanderen vertrekken de opdringere koniks van het Waalstrand. Doordat deze dieren gevoerd zijn is hun gedrag hier dusdanig veranderd dat ze opdringerig zijn geworden richting het publiek. Voor deze dieren is nu een voorlopige oplossing gevonden door ze in een ander natuurgebied onder te brengen in een gedeelte waar geen bezoekers komen. Hier kunnen de dieren in alle rust blijven totdat er een definitieve oplossing voor hun is gevonden.

Afgelopen dinsdag ontstond er de nodige commotie nadat in het nieuws kwam dat twee koniks weg moesten uit de Gelderse Poort en geslacht zouden worden. Bij deze dieren had een gedragsverandering plaatsgevonden. Door het aaien en voeren van de dieren door het publiek, zijn de dieren opdringerig geworden naar het publiek waarbij ze o.a. happen richting tassen in de hoop op iets lekkers. Gedrag van de dieren welke we helaas niet kunnen tolereren. 

De dieren worden nu verplaatst naar de Noordwaard waar ze in een apart tijdelijk uitgerasterd stuk worden losgelaten. Hier kan geen publiek bij komen. Hier kunnen de dieren in ieder geval tot komend najaar verblijven in afwachting op een definitieve oplossing.

De definitieve oplossing voor de opdringerige Koniks is een gedragsverandering van de bezoekers en niet in het verplaatsen van deze twee koniks. Samen met terreineigenaar Staatsbosbeheer en gemeente Nijmegen gaan we in overleg om dit probleem op te lossen. Nu al vragen we ook alle bezoekers om de dieren te respecteren en met rust te laten. Zo zorgen we er samen voor dat mens en dier goed samengaan en iedereen maximaal kan genieten en dergelijke situaties in de toekomst voorkomen worden.

Koniks Waalstrand in de kraal