Onverwachts herfstkalf bij de wisenten op de Maashorst

05.11.2018

Afgelopen weekend werd er tot grote verrassing van de beheerders een herfstkalf ontdekt bij de kudde wisenten op de Maashorst. Eind oktober is voor wisenten laat in het jaar en daarmee ongebruikelijk. Helemaal onverwachts kwam het kalf niet, het was de beheerders al wel opgevallen dat de wisentkoe erg fors en mogelijk dragend was. Maar gewoon is een kalf eind oktober allerminst.

Wild levende grote grazers, en dus ook de wisent, synchroniseren de geboortes van hun kalveren met de malse grasgroei in het voorjaar of vroege zomer. Sinds 2007 lopen er in Nederland Wisenten in de duinen van Noord-Holland in het Kraansvlak en sinds 2016 ook op de Maashorst en bij radio Kootwijk op de Veluwe. Tot nu toe is er in geen van deze gebieden ooit een kalf zo laat in het jaar geboren!

Wel gebeurt het regelmatig bij wisenten in gevangenschap, zoals in dierentuinen of bijvoorbeeld een Duitse Schaugehege, dat er later in het jaar kalveren worden geboren. Groot verschil is hier dat deze gehouden dieren jaarrond ruim voldoende voedsel aangeboden krijgen, terwijl ze het in de natuur ’s winters zelf bij elkaar moeten scharrelen.

T.o.v. van de andere Nederlandse Natuurgebieden met wisenten is de Maashorst relatief voedselrijk. Er zijn veel voormalige agrarische graslanden in te vinden en er staan veel eiken in het gebied die in het najaar voor een uitbundige en voedzame hap in de vorm van eikels zorgen. Wellicht heeft het goede voedselaanbod op de Maashorst ertoe bijgedragen dat we dit jaar nog zo laat een kalf hebben gekregen.

Wat er de komende jaren gaat gebeuren blijft afwachten. Was dit kalf een uitzondering of gaan we dit vaker zien?

Herfstkalf Maashorst
Contactpersoon