Feestelijke opening Gendtsche uiterwaard

23.04.2018

Op zondag 22 april, zonovergoten, was het feest. De natuurlijke begrazing van de Gendtsche uiterwaard is van start gegaan. In dit natuurgebied van ruim 100 hectare werd een kudde van 20 Rode Geuzen en 28 Koniks los gelaten. De feestelijke 'opening' in Gendt vond plaats met een vroege wandelexcursie, daarna een toespraak van opdrachtgever en terreinbeheerder Staatsbosbeheer en de wethouder en vervolgens het loslaten van de dieren bij de hoogwatervluchtplaats. En dat alles onder veel belangstelling en met prachtig weer.

Ochtendexcursie Gendtsche uiterwaard

Gendtsche waard

Centraal in de Gelderse Poort ligt de Gendtsche Waard, tegenover het gelijknamige Betuwse dorp. Het begrazingsgebied beslaat met 100 ha iets minder dan 1/3 van de totale Waal uiterwaard. Aan de overkant van de rivier ligt het bekende en sinds 1991 begraasde Millingerwaard. Sinds april 2018 wordt het gebied begraasd door Konik-paarden en Rode Geus-runderen. Voor deze rassen is gekozen omdat ze prima in staat zijn om zelfstandig het hele jaar buiten te leven. Een paar keer per week worden de dieren gecontroleerd en daar waar nodig wordt ingegrepen door de kudde beheerder.

Natuur komt tot leven

Het beheer van de Gendtsche Waard richt zich op het ruimte geven aan natuurlijke processen. Begrazing met rund en paard is daarbij een belangrijk uitgangspunt. De keuze voor natuurlijke processen heeft tot gevolg dat het hele gebied tot leven komt. Zo ontstaat er een gebied dat groeit, bloeit en altijd weer boeit.

Alles staat klaar voor de opening Gendsche uiterwaard

MENSEN ZIJN WELKOM

Naast natuurontwikkeling is recreatie een belangrijk nevendoel. Mensen zijn van harte welkom om te komen wandelen, ook buiten de paden. De hond mag mee, mits aangelijnd.

Toegangsbordje Gendtsche uiterwaard