Koniknieuws uit Spanje

29.05.2017

Het gaat goed met de groep Koniks in Atapuerca. De groep paarden die in november 2016 de Nederlandse bodem verruilde voor een groot Spaans natuurgebied, past zich goed aan aan hun nieuwe leefomgeving. In dit verslag is te lezen hoe het de paarden tot nu toe is vergaan.

Na een lange reis zijn de paarden op 11 november losgelaten in een deelgebied van Atapuerca, genaamd Salguero. In dit deelgebied leefde al een kleine kudde van 9 konikpaarden en een kudde van 46 wilde runderen. De nieuwe paarden kwamen van twee locaties. Onze 16 paarden van Landtong Rozenburg en de paarden uit Han sur Lesse. In totaal ongeveer 25 nieuwe dieren. De nieuwe paarden moesten even wennen aan hun nieuwe leefgebied, maar binnen 3 weken zijn ze aangesloten bij de bestaande kudde. Ze vormen nu samen één grote kudde paarden. Samen met de wilde runderen leven zij in een gebied van 300 hectare.

Koniks in Atapuerca worden gevoerd

De winter was streng voor de paarden in Spanje. Omdat er weinig voedsel beschikbaar was, zijn de dieren bijgevoerd met hooi. Dat ging goed. In maart hebben twee dierenartsen de kudde bekeken. Zij vonden dat de Koniks er goed uitzagen en gezond zijn. Ze hebben de winter goed doorstaan. Sinds half maart is het gras weer gaan groeien in Spanje en kunnen de dieren weer hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. Op 14 april is het eerste veulentje geboren, een hengstje. Moeder en veulen maken het goed.

 

In april zijn alle dieren individueel gefotografeerd, om ze beter te kunnen herkennen en de kudde zo nog beter in de gaten te kunnen houden. Ook zijn de dieren in april gevangen en ontwormd. Daarbij is de kudde runderen is deels verplaatst naar een ander natuurgebied. Zo is er voldoende ruimte en voedsel voor de paarden en de overgebleven runderen. Daarnaast zijn er in april wildlife camera’s geplaatst in het natuurgebied, om te kijken of er roofdieren worden gesignaleerd. Tot nu toe is dat nog niet het geval. Ook zijn er nog geen sporen van roofdieren gevonden.

Koniks in Atapuerca aan het hooi
Contactpersoon