Klissen op de Staart bij Vara’s Vroege Vogels

24.11.2017

Ieder najaar zie je het weer volop, klissen in de vacht van de grote grazers. Dit jaar bestede Vara’s Vroege Vogels er speciale aandacht aan tijdens hun televisie-uitzending op dinsdag 16 november. Presentator Menno Bentveld ging samen met FREE-beheerder Esther Linnartz opzoek naar dit fenomeen in natuurgebied (hoe toepasselijk) de Staart, in Oud-Beijerland.

Ga naar de website van Vara’s Vroege Vogels om het item terug te kijken.

Klissen in de vacht van grote grazers is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Deze plant verspreid zijn zaden via de zaadbollen die met behulp van weerhaakjes in de vacht van de grazers blijft hangen. Een zeer efficiënte manier. Hoewel het soms vervelend lijkt, hebben de dieren er ogenschijnlijk weinig last van. In de loop van de winter breken de weerhaakjes langzaam af en vallen de klissen vanzelf weer uit de vacht. Voor meer uitleg zie de opnames van Vara’s Vroege Vogels.

Onderstaand overzicht toont een van onze koniks en het verloop van de klissen over de tijd. Na enkele maanden zijn alle klissen op een natuurlijke wijze weer verdwenen.

Serie klissen
Contactpersoon
Contact
esther.linnartz@freenature.nl