Grote uitbreiding van de kuddes in Munnikenland

27.03.2017

Het leefgebied van de Rode Geuzen en Koniks in het Munnikenland is dit jaar uitgebreid van 100 naar maar liefst 230 hectare. De hoge uiterwaarden en ingepolderde landbouwgronden hebben plaatsgemaakt voor nevengeulen, een groots rietmoeras en een nieuwe dijk. Alles wat niet permanent onder water staat, moet begraasd worden. Hiervoor zet eigenaar Staatsbosbeheer kuddes in van FREE Nature.

De Rode Geuzen, een runderras, en Koniks zijn belangrijk voor het Munnikenland. Zonder hun gegraas, dreigt het gebied in de omgeving van Slot Loevestein dicht te groeien en kan de Waal minder water kwijt. Het open houden van het gebied is dan ook essentieel voor de veiligheid achter de dijken. Nu het gebied in oppervlakte, en dus in voedselaanbod, is verdubbeld, zijn er meer dieren nodig. Daarom heeft FREE Nature de kuddes runderen en paarden de afgelopen maanden uitgebreid met dieren uit andere natuurgebieden. In het Munnikenland leven nu 58 Rode Geuzen en 86 Koniks. En dit voorjaar komen er nog een heleboel veulentjes en kalfjes bij. De kudde paarden in het Munnikenland is nu de grootste kudde vrij levende paarden die FREE Nature rijk is!

Koniks en Rode Geuzen in het Munnikenland

Natuurlijke kudde

De kuddes runderen en paarden in het Munnikenland zijn natuurlijke kuddes. Dus met stieren, hengsten en een natuurlijke samenstelling van jonge en oude dieren. Door die samenstelling vormen de dieren aparte familiegroepen en kleinere hengsten- en stierengroepen. Die groepjes hebben ieder hun eigen (graas)gedrag en zo worden alle hoekjes in het Munnikenland bezocht. En dat is belangrijk, want zo blijft het hele gebied open.

Kom zelf kijken

Wil je oog in oog staan met een wilde hengst? Of kleine kalfjes spotten? Dat kan allemaal in het Munnikenland. Je mag hier overal struinen. Ook ligt er een fietspad dwars door het gebied. Je kunt overal de grote grazers tegenkomen, dus óók op het fietspad! Zij zijn niet gevaarlijk, maar wel gesteld op hun privacy. Houd dus minimaal 25 meter afstand en verstoor de dieren niet. Honden zijn welkom, maar altijd aan de lijn. Dat geldt voor het gehele Munnikenland.

Wie liever met een gids op pad gaat, kan aansluiten bij één van de struintochten van Staatsbosbeheer. Op www.staatsbosbeheer.nl/expeditieloevestein staat een overzicht van de geplande tochten.

Contactpersoon