FREE Nature viert haar 10-jarig bestaan

30.06.2017

Op vrijdag 30 juni was het Feest. De dag vierde FREE Nature samen met haar vrijwilligers, partners en opdrachtgevers haar 10-jarig bestaan. Samen beleefden we op Slot Loevestein wat FREE Nature in 10 jaar tijd heeft opgebouwd, meegemaakt een beleefd.

Niet alleen bestaat FREE Nature 10 jaar. Het is ook precies 10 jaar geleden dat we begonnen zijn met de begrazing van het Geuzenbos Amsterdam. Speciaal daarvoor is er een boekje in gelimiteerde opgave gemaakt welk aan de opdrachtgevers en vaste vrijwilligers vandaag wordt overhandigd.

Hoewel FREE Nature 10 jaar bestaat, gaat onze geschiedenis veel verder terug. Als sinds de jaren ’90 zijn we actief met natuurlijke begrazing, toen nog als onderdeel van ARK Natuurontwikkeling. Maar net zoals met alle kinderen, werden wij ook volwassen en na bijna 20 jaar zijn we in 2007 op eigen benen gaan staan.

Inmiddels beheren we in ruim 30 natuurgebieden kuddes grote grazers; runderen als Galloway, Schotse Hooglander en Rode Geus. Natuurlijk mogen we ook de koniks niet vergeten, het wildste paard van Nederland. De laatste jaren zijn hier rassen en soorten als Sayaguesa, Exmoor, wisent en waterbuffel bij gekomen. Zo werken we steeds verder aan robuuste natuurgebieden welke op `Eigen Benen Staan.’

Op eigen benen staan hebben we ook zelf moeten leren. Natuurlijk is het niet altijd over rozen gegaan en hebben we ook zware tijden gekend. Toch zijn we al ruim 10 jaar een niet meer weg te denken organisatie in het Nederlandse Natuurbeheer. Bovendien stonden we aan de wieg van verschillende initiatieven zoals Wolven in Nederland en Rewilding Europe welke mede direct door FREE-medewerkers zijn opgericht.

Naast het vaste personeel zijn onze vrijwilligers onze drijvende kracht. Zonder hun tomeloze inzet hadden we nooit kunnen komen waar we nu staan. Jullie SUPER BEDANKT hiervoor!

De dag wordt afgesloten met een traditionele barbecue van wildernisvlees. Houdt de website in de gaten voor meer foto updates.