Aantal Maashorstrangers groeit

13.11.2017

De Stichting Natuurorganisaties De Maashorst heeft dit jaar vijftien nieuwe Maashorstrangers geworven. Zij zijn de afgelopen maanden opgeleid door ARK Natuurontwikkeling, de organisatie die de natuurontwikkeling in het hart van de Maashorst voor haar rekening neemt. De nieuwe aspirantrangers hebben hun opleiding recent afgerond en zijn afgelopen vrijdag benoemd. Het totale aantal rangers komt daarmee op 30 personen.

Sinds de komst van wisenten, taurossen en Exmoorpony’s in de Maashorst in 2016 is een groep Maashorstrangers actief. Zij houden zich intensief bezig met deze grazers. De activiteiten bestaan uit het controleren van de rasters, vastleggen van het gedrag en de gezondheid van de dieren, ondersteuning bij wetenschappelijk onderzoek naar diergedrag en vegetatie, het geven van informatie aan bezoekers en het geven van excursies. Er wordt nauw samengewerkt met de professionele kuddebeheerders van FREE Nature en de terreinbeheerders van Staatsbosbeheer en de gemeenten. De rangers zijn herkenbaar aan hun kleding met het Maashorstlogo en een wisentafbeelding op hun jas.

Maashorstranger word je niet zomaar. Er is een opleiding van enkele dagen met lezingen en veldbezoeken voor nodig. De groep rangers bestaat uit enthousiaste vrijwilligers met een heel diverse achtergrond, die zich in hun vrije tijd graag inzetten voor het natuurbeheer in de Maashorst. Eén ranger voert de controles zelfs uit samen met zijn vrouw die rolstoelafhankelijk is.

De uitbreiding van het aantal rangers is niet alleen welkom vanwege de uitbreiding van de begrazingsgebieden in de Maashorst, ook de vraag naar wisentexcursies is sterk toegenomen. Inschrijvingen voor deze excursies verlopen via Natuurcentrum De Maashorst. Dit is tevens de startlocatie voor excursies.

Maashorstrangers 20171110 copyright Hans Koster
Contactpersoon