Oude Papelaan

Tussen 15 oktober 2022 en 30 september 2024 werken we in een perceel van ongeveer 10 hectare aan de Oude Papelaan in Weesp aan een proef. Deze proef is opgezet om te kijken wat natuurlijke begrazing kan bijdrage aan de natuurkwaliteit in de Bloemendalerpolder. 

De Bloemendalerpolder is een grote veenpolder die in hetzelfde veengebied ligt als delen van het Naardermeer. Sinds 2004 werkt FREE Nature daar al aan de ontwikkeling van ongeveer 250 hectare door middel van natuurlijke begrazing. Sommige stukken lijken qua grondsoort sterk op de Bloemendalerpolder. Deze delen hebben zich de afgelopen 18 jaar goed ontwikkeld als het gaat om de planten en dieren die er voorkomen. Dit is een reden om deze proef hier te starten.

Een van de bijzondere soorten die nu al in de Bloemendalerpolder voorkomt is de heikikker. Beheer nu en in de toekomst is er onder andere op gericht om deze levensvatbare populatie te behouden. De heikikker komt ook rond het Naardermeer in behoorlijke aantallen voor, wat eveneens een belangrijk argument was om deze proef te starten. 

De komende twee jaar hopen we dat de eerste stadia van een dergelijke ontwikkeling langs de Oude Papenlaan zichtbaar worden. 

Voor vragen kunt u contact opnemen met FREE Nature-beheerder Wouter Slors op het nummer 06-46192845.

 

Schotse Hooglanders Oude Papelaan

(Foto's door Esther van der Hart)

Opdrachtgever
GEM Bloemendalerpolder CV
Contactpersoon
Dieren in dit gebied
Oppervlakte
10 hectare