Kleine Willemswaard

De Kleine Willemswaard is een overstromingsvlakte van de rivier de Waal en speelt een belangrijke rol als uitloopgebied voor de stad Tiel. Het voormalig landbouwgebied wordt sinds 2019 beheerd door ARK Natuurontwikkeling. Om de soortenrijkdom van deze stadswaard een impuls te geven, wordt het gebied sinds 2020 begraasd door een kleine familiegroep Schotse Hooglanders van FREE Nature. 

Schotse Hooglander in de Kleine Willemswaard in Tiel
Schotse Hooglander bij de Kleine Willemswaard in Tiel

De rol van ARK en FREE Nature in de Kleine Willemswaard is tijdelijk. Samen met de vrijwilligers van de Waardgroep, samengesteld uit lokale partijen en bewoners, werken we aan plannen voor de toekomst van het gebied. Het beheer is in 2023 overgedragen aan Rijkswaterstaat, die verder gaat met de ontwikkeling van het gebied tot een divers, fraai en soortenrijk biotoop.

Schotse Hooglander in de Kleine Willemswaard in Tiel
Schotse Hooglander bij de Kleine Willemswaard in Tiel

In de Kleine Willemswaard mag vrij gestruind worden, ook buiten de paden. De ingang van het gebied vind je langs de Echteldsedijk. Het gebied is toegankelijk via een klaphek. De Schotse Hooglander is een gemoedelijk ras, dat zich niet stoort aan de aanwezigheid van mensen en zijn eigen gang gaat. Ondanks het gemoedelijke karakter, blijft het van belang om het dier niet te verstoren. Het houden van minimaal 25 meter afstand tussen mens en dier voorkomt negatieve interacties. Honden zijn toegestaan in het gebied, maar ook zij moeten deze afstand respecteren.

Kleine Willemswaard in Tiel
De Kleine Willemswaard in Tiel
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat
Contactpersoon
Dieren in dit gebied