Kanaalpark

Tussen de Bossche wijk Empel en Rosmalen ligt het nieuw gegraven Maximakanaal. Deze nieuwe waterweg is gegraven als omlegging van de Zuid-Willemsvaart die zijn route dwars door de stad heeft. Zo hoeven de grote schepen niet meer dwars door de stad te manoeuvreren. Aan de oostzijde van het kanaal, bevindt zich een nieuw landschapspark, het Kanaalpark.

De kern van het Kanaalpark is de Rosmalense Aa. Deze nieuwe beek is een aftakking van de Aa en slingert via het Kanaalpark naar de Maas. Dat geeft het Kanaalpark een moerassig karakter, waar (water)vogels zich uitstekend op hun gemak voelen. Ook de bever en das zijn al gesignaleerd en zeer recent zelfs een ringslang!

Opening Kanaalpark

In het noordelijk deel van het Kanaalpark graast sinds augustus 2015 een kudde Rode Geuzen. Zij zorgen ervoor dat het gebied open blijft, en daar profiteren insecten, vogels en planten van. De kudde bestaat momenteel ongeveer 15 dieren. Met een feestelijke open dag werd in september 2023 de tweede fase van het Kanaalpark geopend, waarbij er 20 hectare grond aan het natuurgebied werd toegevoegd.

Middenin het Kanaalpark ligt Stadsboerderij Eyghentijds. U kunt hier terecht voor een hapje en een drankje, informatie en allerlei leuke activiteiten.

Opening Kanaalpark
Opdrachtgever
Gemeente ‘s Hertogenbosch
Contactpersoon
Dieren in dit gebied