Broekpolder

De Broekpolder is een prachtig natuurgebied in Vlaardingen van ongeveer 140 hectare groot. Het gebied is volop in ontwikkeling en is de laatste jaren veranderd van saai productiebos naar een geweldig natuurgebied.

Het gebied bestaat uit water, open grasland, bloemen- en kruidenvelden en een donker bos. De rijke bos- en vegetatiestructuur biedt tal van broedplaatsen voor vele soorten vogels. Juist de geleidelijke overgangen van grasland, doornige struiken en opgaand bos bieden prima nestgelegenheid. Deze vegetaties zijn een geweldige leefplek voor tal van insecten, wat op zijn beurt weer veel vogelsoorten aantrekt. Ook op de nattere delen van de Broekpolder is er volop ruimte voor water- en rietvogels, eenden en ganzen. Er zijn dan ook vele vogelaars te vinden in de polder.

Het gehele jaar is er in de Broekpolder een kudde Schotse Hooglanders te vinden. Zowel in de zomer als in de winter begrazen deze dieren de polder. Zij zorgen ervoor dat het gebied zo gevarieerd blijft en de natuurlijke overgangen behoudt. Tijdens de zomerperiode kunnen ze de groei van allerlei planten niet allemaal opeten. De lekkerste en meest voedselrijke planten worden als eerst opgegeten, dit zorgt ervoor dat er een rijk en gevarieerd kruidenbed overblijft. Dit is heel belangrijk voor insecten en betekent volop zaad voor vogels en muizen. In de Broekpolder is een daarom een zeer grote zaadvoorraad van planten te vinden. Deze krijgt door begrazing met Schotse Hooglanders volop de ruimte om te ontkiemen.

De Broekpolder is een echte aanrader voor veel recreanten. Zo zijn er naast wandel- en fietspaden, ook ruiterpaden en loopt er een mountainbike parcours door het gebied. Er is dus voor elk wat wils in deze prachtige polder.

Opdrachtgever
Gemeente Vlaardingen
Contactpersoon
Dieren in dit gebied
Oppervlakte
140 hectare