Zomerexcursie in de Noordwaard 8 augustus

08.08.2018

Het is volop zomer in de Noordwaard. In twee jaar tijd hebben de grazers zich helemaal aangepast aan dit unieke gebied. De waterbuffels liggen regelmatig te badderen in één van de kreken en de Schotse hooglanders zwemmen inmiddels als de beste.

Benieuwd naar de verhalen achter de kuddes? Ga dan mee op één van onze zomerexcursies op woensdag 8 augustus of op zondag 19 augustus.

RUIMTE VOOR DE RIVIER

Medio 2016 is een start gemaakt met het natuurlijke beheer van de Noordwaard. Hoofddoelstelling van het gebied is rivierveiligheid in het kader van Ruimte voor de Rivier, een programma van Rijkswaterstaat. Om doorstroming van rivierwater te garanderen dient de vegetatie kort te blijven. Natuurlijke begrazing draagt bij aan een rijke variatie aan bloemen en kruiden wat tal van mogelijkheden biedt voor vele vogelsoorten.

GROTE GRAZERS IN DE NOORDWAARD

De Noordwaard wordt begraasd door een bijzondere groep grote grazers. Schotse hooglanders, koniks en waterbuffels hebben elk hun specifieke gedrag en invloed op het landschap. Inmiddels leven de kuddes alweer twee jaar in de Noordwaard en hebben zich helemaal aangepast aan dit unieke gebied. Bij de verschillende kuddes paarden zoeken de hengsten elkaar regelmatig op. Geen kreek of sloot is dan te diep. Onlangs is er zelfs een nieuwe kudde ontstaan doordat één hengst twee jonge merrie heeft veroverd. 

Kortom; er is genoeg te zien en beleven in de Noordwaard.

AANMELDEN

De excursies zijn gratis en starten vanaf het kruispunt Braspenning/ galeiweg en duren ongeveer anderhalf uur. De excursies vinden plaats op woensdag 8 augustus (14.00) en zondag 19 augustus (12.00). Aanmelden kan via manon.willemstein@freenature.nl onder vermelding van datum, naam en aantal personen. De Noordwaard kan erg nat en modderig zijn, dus stevige schoenen of laarzen zijn aanbevolen.

Het aantal deelnemers per excursie is beperkt, dus wees er op tijd bij!

De Noordwaard wordt beheerd door Gebr. Van Kessel B.V. i.s.m. partners FREE Nature en bureau Waardenburg

Datum
Tijd
14:00
 - 
16:00
Contactpersoon
Adres

Braspenning
4251MD Werkendam
Nederland