Cursus Natuurlijke Begrazing in de Praktijk

26.03.2021

Cursus Natuurlijke Begrazing in de Praktijk

Begrazingsbeheer is een vorm van beheer die steeds vaker toegepast wordt in Nederland. Voor verschillende doeleinden of natuurdoeltypen zijn verschillende vormen van begrazing en diverse soorten grazers beschikbaar. Denk maar eens aan waterbuffels die bijdragen aan waterveiligheid, stierenkuilen die zeldzame insecten terugbrengen of het terugdringen van exoten zoals reuzenberenklauw door rode geus en wisent. Grazers creëren gradiënten en zetten successiefases lokaal in diverse stadia terug. Dit zorgt voor een grote toename van biodiversiteit en helpt met het behalen van Europese natuurdoelstellingen. Bovendien is het een prachtige vorm van natuurbeheer die ook voor de beleving van de mens een positieve bijdrage kan leveren.

Begrazingsbeheer gaat niet zonder inzet van mensen. Daarom is deze vierdaagse cursus onmisbaar voor iedereen die in de praktijk met natuurlijke begrazing te maken heeft. Tijdens deze cursus gaan we diep in op alle aspecten van natuurlijke begrazing. We gaan inhoudelijk in op vele vragen zoals; Wat is de rol van grazers in het ecosysteem? Welke resultaten kun je wel en niet verwachten van begrazing? Welke diersoorten of welke combinatie van soorten geven het beste effect in verschillende soorten gebieden? Met welke wetten en regels heb je te maken? Hoe ziet een natuurlijk sociaal kuddeverband eruit? Hoe ga je om met mogelijke zorgen als distels, jakobskruiskruid of loslopende honden?

Wisent op de Slikken van de Heen. Foto: Esther Linnartz-Nieuwdorp
Het beheer en het effect van grote grazers op ecosystemen wordt uitvoerig besproken en gezien. © Esther Linnartz

Cursusindeling

De cursist krijgt inzicht in de rol van grote grazers in ecosystemen, in de mogelijkheden en onmogelijkheden van begrazing en in het omgaan met grote grazers in de praktijk. Er is ruim de tijd om eigen vragen en praktijkcases in te brengen.

Iedere cursusdag bestaat uit een theoriegedeelte en een veldexcursie.

  • Dag 1: Natuurlijke processen en de rol van begrazing
  • Dag 2: (Half)wilde grazers in de praktijk - gedrag
  • Dag 3: (Half)wilde grazers in de praktijk - beheer
  • Dag 4: Natuurresultaten: flora en fauna

Cursusinformatie

2021 is volgeboekt

  • Voorkennis: Ervaring in het werkveld of MBO Natuurbeheer
  • Locaties: Maashorst, Noordwaard en nog nader te bepalen
  • Meer informatie of vragen over incompany cursussen: Stuur een e-mail naar cursus@freenature.nl 

Indien u meer vragen heeft over de cursus dan bent u van harte welkom om contact met Laura Kuipers op te nemen. 

Datum
Tijd
9:30
 - 
17:00
Contactpersoon
Contact
cursus@freenature.nl