Herfstexcursies op 18 oktober in de Noordwaard

18.10.2017

Herfstexcursies in de Noordwaard

De dagen worden korter, het weer wordt guurder. De eerste najaarsstorm en het eerste hoogwater in de Noordwaard hebben we al gehad. De grote grazers bereiden zich voor op de winter. Nu is het moment om de laatste vetreserves op te bouwen. Plotseling werden we nog verrast door twee najaarskalveren bij de waterbuffels. Elders in het gebied wordt door Van Kessel B.V. gemaaid om het gebied klaar te hebben voor het overstromingsseizoen.

Ga mee op excursie in de Noordwaard op zondag 8 of woensdag 18 oktober en zie hoe mens en dier zich in de Noordwaard klaar maken voor de a.s. winter. Maar geniet vooral ook van al het moois wat juist de herfst te bieden heeft.

Ruimte voor de rivier

Medio 2016 is een start gemaakt met het natuurlijke beheer van de Noordwaard. Hoofddoelstelling van het gebied is rivierveiligheid in het kader van Ruimte voor de Rivier, een programma van Rijkswaterstaat. Vanaf 1 november a.s. breekt het hoogwater seizoen aan. De Noordwaard moet dan klaar zijn om de piekafvoeren van de Merwede op te vangen. Zie of de grote grazers hun werk goed hebben gedaan en de vegetatie kort maar gevarieerd hebben gehouden? Elders wordt nog druk gewerkt om ook de laatste uithoeken van het gebied klaar te hebben voor de a.s. winter.

Grote grazers in de Noordwaard

De Noordwaard wordt begraasd door een unieke groep grote grazers. Afgelopen zomer zijn de kuddes weer mooi gegroeid. Eén van de Schotse Hooglander stieren gedroeg zich als een ware waterbuffel, zwemmend door kreken van het ene eiland naar het andere. En wie weet ziet u wel een van de najaarskalveren bij de waterbuffels. De koniks zijn over het gehele gebied te vinden, hier eens een harem, elders staat een hengstengroep elkaar uit te dagen. Allemaal natuurlijk gedrag van de dieren wat zijn weerslag heeft op het landschap.

Aanmelden

Excursies zijn gratis en starten vanaf het kruispunt Braspenning/ galeiweg en duren ongeveer 2 uur. Excursies vinden plaats zondag 8 en woensdag 18 oktober en starten om 14:00 uur. Aanmelden kan via noordwaard@freenature.nl onder vermelding van naam en aantal personen. De Noordwaard kan erg nat en modderig zijn, daarom raden goede stevige schoenen of laarzen aan. Het aantal deelnemers per excursie is beperkt, dus wees er op tijd bij!

De Noordwaard wordt beheerd door Gebr. Van Kessel B.V. i.s.m. partners FREE Nature en bureau Waardenburg.

Datum
Tijd
14:00
 - 
16:00
Contactpersoon
Contact
noordwaard@freenature.nl