85 hectare nieuwe natuur langs de Grensmaas

Vr. 5 – 08 – 2016

Op donderdag 5 augustus is een eerste kudde van 8 Galloways losgelaten langs de Grensmaas bij Itteren. Dit gebied maakt deel uit van een groter natuurontwikkelingsgebied langs de Grensmaas in Limburg, het grootst rivierproject in Nederland in uitvoering. Met de start van de begrazing hier is er weer een nieuwe stap gezet.

Langs de Grensmaas vindt over een lengte van 43 kilometer een van de grootste natuurontwikkelingsprojecten van Nederland en België plaats. Grindwinning langs de oevers verlaagde het rivierbed en levert tal van kansen op. Zo ontstaat er uiteindelijk niet alleen ruim 1000 hectare nieuwe natuur, ook het risico op overstromingen voor omwonende wordt aanzienlijk verkleind.

Met de start van de begrazing bij Itteren is er weer een nieuwe stap gezet. In het gebied liggen meerdere grindbanken en regelmatig wordt hier een paartje zwarte ooievaars waargenomen. Dit is ook de plek waar de Geul uitmondt in de Maas. De begrazing zorgt er hier samen met de dynamiek van de rivier voor dat er een afwisselend landschap ontstaat. Een landschap rijk aan dieren en planten, maar ook een landschap waar de mens volop kan genieten; wandelend of bijvoorbeeld per kano.

Al enkele jaren loopt er een kudde Galloways bij het nabij gelegen Borgharen. Het nieuwe gebied bij Itteren zal uiteindelijk verbonden worden waardoor er één lang gestrekte natuurgebied langs de Grensmaas ontstaat. Bij laag water kunnen de dieren nu al via de grindbanken heen en weer lopen tussen Borgharen en Itteren. Ook een deel van de hoger gelegen droge oever zal uiteindelijk worden toegevoegd.

Meer informatie over de natuurontwikkeling langs de grensmaas vindt u op de website van het Consortium Grensmaas; www.grensmaas.nl