Grazers ontdekken dijkoversteek Diezemonding

Vr. 5 – 08 – 2016

Na maanden van voorbereiding was het op maandag 25 juli eindelijk zover, de dijkoversteek in natuurgebied de Diezemonding bij Den Bosch werd geopend. Het duurde echter nog enkele dagen voordat de aanwezige koniks en Rode Geuzen hun nieuwe leefgebied verkenden. Maar inmiddels zijn de dieren ook binnendijks waargenomen. De dijkoversteek is mede mogelijk gemaakt door waterschap Aa en Maas.

De Diezemonding is een natuurontwikkelingsgebied in de gemeente Den Bosch. Aan de oevers van de Dieze ontstaat een spannend en gevarieerd natuurgebied. Dwars door het gebied loopt echter de Engelsedijk; een openbare weg die het gebied in tweeŽn knipt. Nadat binnendijkse inrichtingswerkzaamheden waren afgerond was het tijd op de dijkoversteek voor de grote grazers te openen.

Tot onze grote teleurstelling vonden de grazers het nog niet direct nodig om over te steken. Maar na een paar dagen werd dan toch de eerste hoop paardenvijgen op de dijk aangetroffen. Inmiddels maken de koniks volop gebruik van de oversteek. Meestal om gewoon te passeren, soms om het verkeer een tijdje op te houden door een “vergadering” te beleggen midden op de dijk. Tot hilariteit van de buren... Ook de rode geuzen hebben zich inmiddels binnendijks laten zien, maar zij vertoeven voorlopig nog liever langs de Dieze.

Afgelopen week is er bovendien een nieuw kalf geboren in de Diezemonding. Hiermee komt het totaalaantal grazers nu op 22 dieren in dit 35 hectare grote pareltje aan de rand van Den Bosch.