Zomerexcursies natuurlijke begrazing Noordwaard

Wo. 27 - 07 - 2016

De Noordwaard wordt steeds mooier. Bij de verschillende groepen grote grazers lopen veulens en kalveren rond. Eind juli is zelfs het eerste waterbuffelkalfje geboren. Op steeds meer plekken begin je de resultaten van de begrazing te zien, terwijl tal van vogels het gebied weten te vinden. Geniet van al dit moois en ga mee op wandelexcursie in de Noordwaard op vrijdagavond 5 of 12 augustus.

Ruimte voor de rivier

Afgelopen voorjaar is een start gemaakt met het natuurlijke beheer van de Noordwaard. Hoofddoelstelling van het gebied is doorstroming voor veiligheid in het kader van Ruimte voor de Rivier, een programma van Rijkswaterstaat. Om doorstroming van rivierwater te garanderen dient de vegetatie kort te blijven. Binnen deze kaders wordt het gebied zo natuurlijk mogelijk beheerd. Natuurlijke begrazing draagt bij aan een rijke variatie aan bloemen en kruiden terwijl er ook tal van mogelijkheden zijn voor vele vogelsoorten. 

Grote grazers in de Noordwaard

De Noordwaard wordt begraasd door een unieke groep grote grazers. Schotse Hooglanders, Koniks en Waterbuffels hebben elk hun unieke eigen gedrag en invloed op het landschap. De Noordwaard is zelfs het enige gebied in Nederland waar waterbuffels jaarrond vrij in de natuur rondlopen. Wie weet ziet u wel een groep waterbuffels één van de kreken over zwemmen. Of houdt de leidhengst bij de Koniks zijn rivalen met mooi machtsvertoon op afstand? Natuurlijk gedrag van de dieren wat zijn weerslag heeft op het landschap. Hoe? Kom dan kijken en ga mee op excursie. 

Aanmelden

Excursies zijn gratis en starten om 19:30 vanaf het kruispunt Braspenning/Galeiweg te Werkendam en duren ongeveer 2 uur. Aanmelden kan via noordwaard@freenature.nl onder vermelding van naam en aantal personen. Vermeldt u ook of u op 5 of 12 augustus deel wilt nemen? De Noordwaard kan erg nat en modderig zijn, daarom raden wij u aan goede stevige schoenen of laarzen aan te trekken. Het aantal deelnemers per excursie is beperkt, dus wees er op tijd bij!

De Noordwaard wordt in opdracht van Rijkswaterstaat beheerd door Gebr. Van Kessel B.V. i.s.m. partners FREE Nature en bureau Waardenburg.