2016 april - juni

Bekneld Konikpaard Landtong Rozenburg gered
23 juni 2016

Tijdens de reguliere kuddecontrole op de Landtong in Rozenburg, troffen beheerders Manon Willemstein en Tanja de Bode van FREE Nature 22 juni één van hun konikpaarden aan in een benarde positie. Het dier zat klem tussen twee bomen. De jonge merrie moet er vooruit tussen zijn gelopen, maar bleef hangen op de heupen. En toen zat ze muurvast. Groenservice Zuid-Holland (GZH), beheerder van Landtong Rozenburg, schoot ons te hulp en met vereende krachten wisten zij het dier te bevrijden.
Lees meer...


Beheer Konik-paarden nader uitgelegd
22 juni 2016

De aanwezigheid van paarden en/of runderen in voor het publiek opengestelde natuurgebieden is inmiddels een bekend fenomeen. In alle gebieden die FREE Nature beheert wordt er sinds jaar en dag op gewezen deze dieren niet te aaien of voeren. Helaas is dat bij een enkeling nog niet doorgedrongen. Dat is gevaarlijk voor de bewuste bezoeker, maar echt vervelend voor de overige mensen.
Lees meer...


Geniet van de Stierenbronst
20 juni 2016

De zomer breekt aan, tijd voor de stierenbronst. Stieren van wild levende runderen als Schotse Hooglander, Galloway of Rode Geus maken zich op dit moment erg druk. Voor het publiek een mooi fenomeen om te zien.
Lees meer...


Jaarverslag 2015
17 juni 2016

Voor u ligt het jaarverslag 2015 van FREE Nature. Een bijzonder jaar met weer de nodige verhalen uit de natuur.
Lees meer...


Machtsstrijd hengsten Klompenwaard
13 juni 2016

De afgelopen week hebben FREE Nature en Staatsbosbeheer van diverse mensen berichten gekregen over verwondingen bij de paarden in de Klompenwaard. Deze verwondingen zijn ontstaan tijdens gevechten om het leiderschap van het harem.
Lees meer...


Proefexcursies naar wisenten geslaagd!
13 juni 2016

In 3 weken tijd zijn er 12 proefexcursies georganiseerd naar de wisenten in De Maashorst. De wisenten lieten zich goed bekijken, al hielden ze de bezoekers wel goed in de gaten. Dit betekent dat er gestart kan worden met publieksexcursies.
Lees meer...


Zomerhoogwater: dieren FREE Nature blijven in uiterwaarden
6 juni 2016

Na de grote hoeveelheden regen van de afgelopen week in zuid Duitsland lopen de lage delen van de uiterwaarden onder water. De hogere delen en bekade uiterwaarden blijven echter droog. De grazers in de Gelderse Poort blijven in de uiterwaarden staan.
Lees meer...


Sayaguesa Schiermonnikoog verkennen noordelijk deel begrazinggebied
23 mei 2016

Oktober 2015 is een groep Sayaguesa geïntroduceerd op Schiermonnikoog. Het heeft het bijna 7 maanden geduurd voordat ze hun gehele gebied hadden verkend. Een halsbandzender brengt het terreingebruik mooi in beeld.
Lees meer...


Start excursies natuurlijke begrazing Noordwaard
13 mei 2016

Sinds enkele weken wordt de Noordwaard begraasd door een kudde waterbuffels, Schotse Hooglanders en Konik paarden. Nu starten we met een serie publieksexcursies waarbij we u meenemen in de wereld van de Noordwaard.
Lees meer...


Fotomast brengt vegetatiestructuur Gelderse Poort in beeld
9 mei 2016

De komende jaren brengt FREE Nature in opdracht van Staatsbosbeheer de ontwikkeling van vegetatie structuur in beeld middels een fotomast. Jaarlijks worden op verschillende oeverwallen panorama foto’s gemaakt.
Lees meer...


Vijf jonge raven uitgevlogen in de Maashorst
25 april 2016

Dit voorjaar zijn vijf jonge raven uit de Maashorst geringd en uitgevlogen. Het koppel raven, wat zich sinds 2011 heeft gevestigd, is voor het vijfde achtereenvolgende jaar succesvol.
Lees meer...


Kalveren crèches
13 april 2016

Jonge kalveren die samenscholen worden kalverencrèches genoemd. Op dit moment is dat goed te zien in de Klompenwaard, waar in 3 weken 6 kalveren zijn geboren.
Lees meer...


Nieuw waterbuffels in de Noordwaard in kader van Ruimte voor Rivier
6 april 2016

Op woensdag 6 april is een eerste groep waterbuffels losgelaten in de Noordwaard bij Werkendam. Natuurlijke begrazing met waterbuffels is nieuw in Nederland. De komende dagen arriveren nog eens 9 waterbuffels.
Lees meer...


meer nieuws ...