Grazers Loevestein ruim maand later aan de winterkost

Ma. 1 – 02 - 2016

In natuurgebieden met grote grazers, zoals in de uiterwaarden rondom slot Loevestein, is het ’s winters heel gebruikelijk dat de dieren wilgen en andere houtigen eten. Wanneer het malse gras opraakt dan schakelen de dieren over op dit ruwere winterdieet. Door de zachte maanden december en eerste helft van januari, schakelden de grazers rondom Loevestein dit jaar pas een maand later dan gemiddeld over op dit winterdieet. 

Grote grazers zijn net kinderen, ze eten liever een bord patat i.p.v. een bord spruiten. Figuurlijk gesproken dan. Grazers gaan wanneer beschikbaar voor het meest voedzame eiwitrijke gewas; het gras. In november nog leek het er even op dat we een lange strenge winter gingen krijgen, niks was minder waar, de temperatuur schoot weer omhoog en het gras bleef groeien. Natuurlijk wel iets langzamer dan in de zomer. Nu half januari neemt de beschikbaarheid van gras dus eindelijk af en moeten de dieren opzoek naar alternatieve voedselbronnen. Het winterdipje in de derde week van januari zal hier zeker een rol in hebben gespeeld.

 

Grote delen van de uiterwaarden rondom slot Loevestein bestaan uit graslanden afgewisseld met ruigtes. Maar er zijn ook delen waar volop wilgen staan, vooral jonge scheuten die jaarlijks opnieuw uitlopen. Vervolgens worden deze ’s winters teruggezet door de aanwezig grote grazers. Voor de wilg is het wachten op een milde winter waarin de grazers net even wat minder behoefte hebben aan deze voedselbron. Tijdens een langere winter worden de scheuten vrijwel geheel teruggezet. Of het de wilgen dit jaar lukt enkele scheuten aan de begrazing te laten ontkomen en de lucht in te laten schieten is afwachten. Ook als de grazers deze winter weer weten te winnen, komt er vanzelf een keer een jaar dat de wilg wint, doorschiet de lucht in en uiteindelijk buiten bereik van de grazers groeit.