Beheer Vechterweerd overgedragen aan de streek

ma. 4 - 01 - 2016

Na ruim 10 jaar werk is het beheer van natuurgebied Vechterweerd door FREE Nature overgedragen aan de streek. Lokale ondernemer, veehouder en eigenaar van zorgboerderij Buitenplaats Vechterweerd, Evert Dijk zet het beheer nu voort. Hiermee komt ook de wens van grondeigenaar Vitens uit om het beheer van hun gebieden lokaal te verankeren. Voor de bezoeker verandert er niets, de kudde Galloways blijft gewoon rustig zijn ding doen.

In ruim 10 jaar tijd heeft het natuurgebied de Vechterweerd zich langzaamaan ontwikkeld tot een pareltje met soorten als lage ereprijs, vlasbekje, bandheidelibel en beekrombout. Veel van deze soorten danken hun voorkomen mede aan de extensieve jaarrond begrazing. Lokale ondernemer Evert Dijk leerde in de loop van de jaren het verschil tussen natuurlijke begrazing met sociale kuddes. Zo ervaarde hij het natuurlijke nut van het hebben van meerdere stieren in n terrein en de voordelen van het jaarrond buiten zijn. In zijn bedrijfsvoering laat hij de natuurontwikkeling nu samengaan met de andere facetten van zijn zorgboerderij.

En van de doelen van FREE Nature is het verankeren van natuurontwikkeling in de streek. Dit doen we onder ander door samen te werken met veel lokale vrijwilligers, maar ook door het opleiden van mensen in de streek. Het is niet gezegd dat FREE Nature altijd op dezelfde plek actief blijft. Soms loont het meer wanneer je een paar jaar je energie volop n gebied zet, dit vervolgens overdraagt en daarna je je energie weer ergens anders op kan richten.