2015 oktober - december

Klapekster ontdekt de Staart
15 december 2015

Sinds 2011 bezoeken klapeksters bijna jaarlijks de Staart tijdens hun migratie naar het zuiden. Deze winter van 2015 is er voor het eerst ook sprake van overwintering.
Lees meer...


Geboortenieuws uit de Koedood: 2 Schotse Hooglander kalfjes!
14 december 2015

Het lange wachten, ruim 3 jaar, op nieuw leven in het natuurgebied langs het riviertje de Koedood is eindelijk beloond. De kudde Schotse Hooglanders is uitgebreid met maar liefst 2 kalfjes.
Lees meer...


Toename genetische spreiding Rode Geuzen
7 december 2015

Ruim 10 jaar al worden verschillende Nederlandse natuurgebieden begraasd door zogenoemde Rode Geuzen. Een nieuwe evaluatie laat een betere spreiding van de genetische diversiteit binnen de kuddes zien.
Lees meer...


Help de kinderen de natuur in met Expeditie Loevestein
2 december 2015

In de uiterwaarden rondom Slot Loevestein organiseert Staatsbosbeheer expedities voor kinderen uit de regio. Om ieder jaar de scholen te kunnen blijven ontvangen, is elke euro voor dit scholenproject van harte welkom!
Lees meer...


FREE Nature in vakblad natuur bos & landschap
1 december 2015

In navolging van eerdere FREE artikelen over de effecten van 25 jaar de-domesticatie en de zin van doelloze natuur schreef FREE’er Fokko Erhart een stuk over grote grazers als onderdeel van natuurlijke ecosystemen.
Lees meer...


Vangacties en slacht onderdeel populatiebeheer grazers
23 november 2015

Het najaar is weer de tijd van de vangacties bij de grote grazers van FREE Nature. Zo worden de aantallen dieren teruggebracht op draagkracht en kan worden voldaan aan de wettelijke verplichtingen.
Lees meer...


UPDATE: Vangactie Bisonbaai bij VARA’s Vroege Vogels
20 november 2015

Onlangs was VARA’s vroege vogels te gast bij een vangactie in de Bisonbaai. In totaal verlieten 20 dieren het gebied. Luister a.s. zondag ochtend tussen 7:30 en 8:30 en hoor over het hoe en waarom van vangacties.
Lees meer...


Jos Vrolijk nieuwe directeur-bestuurder FREE Nature
9 november 2015

De Raad van Toezicht van de Stichting FREE Nature heeft per 1 januari 2016 drs. Jos Vrolijk benoemd als directeur/bestuurder.
Lees meer...


Stoere grazers in het Nationaal Park Schiermonnikoog
28 oktober 2015

Natuurmonumenten heeft vandaag in de duinen van het Nationaal Park Schiermonnikoog zes Sayaguesa-runderen uitgezet. De dieren gaan Natuurmonumenten helpen om de duinen van het eiland open te houden. De dieren zijn eigendom van FREE Nature.
Lees meer...


Vroeg begin winter en eind gewasgroei
26 oktober 2015

Met de eerste nachtvorst op 12 oktober en de eerste (natte) sneeuw op 15 oktober was er dit jaar al vroeg een eerste kennismaking met koning winter. Een belangrijk gegeven voor de grote grazers.
Lees meer...


Zaden en hun verspreiders
20 oktober 2015

Met het aanbreken van de herfst raken de weelderige bloemen uitgebloeid en maken plaats voor zaden. En dat is goed nieuws voor alle muizen en zaadetende vogels als putter en groenling.
Lees meer...


Terreingebruik en voedselkeuze van koniks in de Slikken van de Heen
15 oktober 2015

In de periode januari-augustus 2015 heeft Michiel Tangerman onderzoek gedaan naar de koniks op de Slikken van de Heen. De dieren hadden een duidelijk voorkeur voor open terrein, al waren er wel verschillen over de seizoenen.
Lees meer...


Wildernisvlees verkrijgbaar in Rosmalen
9 oktober 2015

Sinds begin oktober is Stadsboerderij Eyghentijds in Rosmalen afhaalpunt voor Wildernisvlees. Een kudde Rode Geuzen, van wie het vlees onder andere afkomstig is, leeft in het Kanaalpark naast de stadsboerderij.
Lees meer...


Meer nieuws...