2015 januari - maart

Geadopteerde veulens in kuddes konikpaarden
30 maart 2015

Net als ieder jong dier, zijn ook de veulens van Koniks sterk afhankelijk van hun moeder. Bijzonder is dat onlangs een veulen in natuurgebied Oranjezon is geadopteerd door een andere merrie.
Lees meer...


Kom Wildernisvlees proeven bij de Grote Doorn in Slijk-Ewijk
27 maart 2015

FREE Nature laat u wildernisvlees proeven tijdens de Lammetjes dagen bij de Grote Doorn in Slijk-Ewijk op vrijdag 3 en zaterdag 4 april. Tevens is landwinkel de Grote Doorn vanaf heden afhaalpunt voor wildernisvlees.
Lees meer...


Toezicht kuddes Grensmaas op regionale televisie
16 maart 2015

FREE Nature toezichthouder Laura Kuipers werd onlangs tijdens haar werk verrast door een cameraploeg van regionale zender L1. Kijk en luister naar haar verhaal
Lees meer...


Begrazingsgebied Oranjezon uitgebreid
4 maart 2015

In februari is hard gewerkt door het Zeeuwse Landschap om het begrazingsgebied van de koniks uit te breiden. Er is een nieuw raster geplaatst en toegangshekken zijn verplaatst. Er zijn ca 25 ha duinstruwelen en duingraslanden toegevoegd en de grens loopt nu tot aan de zeereep.
Lees meer...


Slot Loevestein in Poederoijen nieuw afhaalpunt Wildernisvlees
4 maart 2015

Vanaf 26 maart is het mogelijk uw bestelde pakket Wildernisvlees af te halen in het beroemdste kasteel van Nederland! In het oerhollandse rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen, liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen.
Lees meer...


Veel vroege kalveren bij kuddes FREE Nature
2 maart 2015

Er worden dit jaar opvallend veel vroege kalveren geboren binnen de kuddes van FREE Nature. Dit komt door de zeer zachte winter van 2013 op 2014.
Lees meer...


Schotse Hooglander heeft voorkeur voor bast Kardinaalsmuts en Linde
16 februari 2015

. Schotse Hooglanders eten nu de bast van onder andere kardinaalsmuts en Linde. Door hun onderkaak in de struik of boom te zetten kunnen ze lange slierten bast lostrekken. Deze zit nog vol mineralen.
Lees meer...


Beleef de ranstijd van de vos in het Geuzenbos
6 februari 2015

Midden in de winter vindt de voortplantingstijd van de vos plaats. Doordat de mannetjes en vrouwtjes nu druk naar elkaar opzoek zijn, zijn ze minder schuw en heb je een goed kan om ze in het veld tegen te komen.
Lees meer...


Jaarverslag Geuzenbos Amsterdam 2014
4 februari 2015

Net als vorig jaar kan ook 2014 weer worden samengevat in een fotoverslag alias jaarverslag. Tijdens mijn rondes en die van de betrokken vrijwilligers maken we van alles mee, met hele variŽrende onderwerpen.
Lees meer...


Op een goede winterjas blijft sneeuw liggen
2 februari 2015

De winter is eindelijk aangebroken. Regelmatig valt er een klein laagje sneeuw. Grote grazers deert het niet, de sneeuw blijft netjes op hun dikke wintervacht liggen. Een teken van goede isolatie.
Lees meer...


Schotse Hooglanders Eiland van Brienenoord maand later vertrokken dan normaal
19 januari 2015

Midden in Rotterdam ligt natuurgebied het Eiland van Brienenoord. Zomers graast hier een kleine kudde Schotse Hooglanders , ’s winters raakt het voedsel op en moeten de dieren weg. Door het zachte najaar zijn de dieren dit jaar ruim een maand later vertrokken dan normaal.
Lees meer...


Artikel over de zin van doelloze natuur in Vakblad
18 januari 2015

In het januarinummer van het Vakblad Natuur, Bos en Landschap gaat Chris Braat van FREE Nature in op de drempels en de voordelen bij het loslaten van strakke natuurdoelen
Lees meer...


Braam goed gegeten slecht gesnoeid
5 januari 2015

Een belangrijke groene voedselbron voor de grote grazers in de winter is de braam. De bladeren gaan smaakvol naar binnen. De stengels met dikke stevig doornen worden gespaard.
Lees meer...


meer nieuws