Brandnetel aantrekkelijke voedselbron grazers in november

Ma. 24 – 11 - 2014

Iedereen heeft wel eens gevoeld hoe een brandnetel kan prikken. Dit irriteert niet alleen onze handen maar bijvoorbeeld ook de tong van een grote grazer. Nu in november de temperatuur daalt, verliest de plant zijn stekeligheid en blijkt de brandnetel  aantrekkelijk voedsel te zijn.

Aan het einde van het groeiseizoen stopt de brandnetel met groeien en verdort hij langzaam. De brandharen breken af en worden niet meer vervangen. Aan het begin van dit proces, nu de plant nog groen is, maken grote grazers als Schotse Hooglander hier volop gebruik van. De brandnetel heeft een hoge voedingswaarde. De plant staat bovendien bekend om zijn medicinale krachten. Zo helpt brandnetel bij de spijsvertering, tegen diaree en heeft de plant een bacterie dodende werking.

Voor grote grazers zijn er twee momenten in het jaar wanneer de brandnetel op zijn smakelijkst is. In het vroege voorjaar bij de groei van de eerste uitlopers vol verse eiwitten, en nu in het najaar wanneer de netelcellen hun kracht verliezen. De meest aantrekkelijke delen van de plant zijn de bladeren. Schotse Hooglanders ritsen met hun tong de bladeren van de stengel af. Ook de toppen van de plant worden afgeknabbeld.