Twentse wolf nog niet bevestigd

Wo. 18 – 06 - 2014

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat begin juni een wolf is waargenomen in Twente in de omgeving van Ootmarsum. Deze waarneming ligt helemaal in lijn met eerdere waarnemingen vlak over de grens in Duitsland bij Nordhorn en Meppen. Doordat waterdicht bewijs nog ontbreekt, bijvoorbeeld DNA materiaal, kunnen we nog niet spreken van een definitieve terugkeer.

Drie verschillende waarnemers hebben zich gemeld bij lokale boswachter Roel Korbee. Roel werkt al langer met wolven en heeft thuis ook een paar wolfshonden rondlopen en weet dus waar hij over praat. Op basis van deze waarnemingen concludeerde Roel dat het dier minimaal 12 kilometer door Nederland moet zijn gelopen en daarna weer is teruggekeerd naar Duitsland.

De waarnemingen worden door Wolven in Nederland geclassificeerd als zogenoemde C3 waarnemingen, oftewel zichtwaarnemingen zonder verder bewijs. Dit naar dezelfde methodiek zoals ook in Duitsland wordt gebruikt. Het zou heel goed om een wolf kunnen gaan, maar bijvoorbeeld een wolfshond is niet uit te sluiten. Hoewel de waarnemers en hun waarnemingen betrouwbaar lijken is hiermee nog niet voldoende bewijs geleverd voor de eerst officiŽle wolf in ruim 150 jaar. Hopelijk volgt dit bewijs de komende periode.

Momenteel wordt langs de grens een netwerk opgezet van enkele tientallen cameravallen op locaties waar de wolf mogelijk kan opduiken. Met name de grensstreek nabij Nordhorn / Meppen heeft hierbij onze verhoogde aandacht, maar mochten er elders sterke geruchten van een wolf opduiken dan kunnen de cameravallen snel en makkelijk verplaatst worden. Een cameraval maakt een foto of filmpje van kleine en grote dieren die de sensor passeren. Zo worden bewegingen van soorten als ree, das en dus ook wolf in beeld gebracht.