2014 april - juni

Twentse wolf nog niet bevestigd
18 juni 2014

Begin juni is er een mogelijke wolf waargenomen in Twente. Helaas is er nog geen waterdichtbewijs. Waarneming wordt geclassificeerd als C3 waarneming.
Lees meer...


Van aardappel naar Bijenorchis
9 juni 2014

De Staart blijft verrassen. In ruim 10 jaar tijd heeft het zich ontwikkeld tot een soortenrijk gebied. Dit jaar is voor het eerst een bijenorchis aangetroffen.
Lees meer...


Jaarverslag FREE Nature 2013 online
28 mei 2014

In 2013 heeft FREE Nature samen met opdrachtgevers opnieuw stappen gezet om de natuur steeds een stapje meer op eigen benen te laten staan. Lees hier het gehele jaarverslag.
Lees meer...


Stroomdalflora bloeit ruim een maand eerder dan normaal
26 mei 2014

Bijzondere stroomdalflora als grote centaurie, beemdkroon, veldsalie en brede ereprijs staan volop in bloei, dit jaar ruim een maand eerder dan gemiddeld. In de uiterwaard neemt hun aandeel toe.
Lees meer...


Workshop gebiedsontwikkeling vrijwilligers Federatie Broekpolder
21 mei 2014

Al 25 jaar ontwikkeld de Gelderse Poort zich tot een prachtig natuurgebied waar ook de lokale gemeenschap van profiteert. Onlangs bracht een groep van 35 vrijwilligers van de Federatie Broekpolder een bezoek om te zien wat dit heeft opgeleverd.
Lees meer...


Franse Filmploeg op bezoek in De Rug
21 mei 2014

De beroemde Franse filmmaker Jacques Perrin is druk bezig met zijn nieuwst productie “The Seasons.” Op zaterdag 17 mei waren ze te gast in natuurgebied De Rug, bij Roosteren, om opnames te maken van de wild levende koniks.
Lees meer...


Beleef de Waal-dag op zaterdag 24 mei
19 mei 2014

De provincie Gelderland, de gemeenten Nijmegen en Beuningen en Staatsbosbeheer willen graag stilstaan bij alle mooie ontwikkelingen en veranderingen aan de zuidkant van de Waal. Ook FREE Nature is aanwezig.
Lees meer...


Paardenmeisjes op pad tussen koniks
19 mei 2014

Niet ieder paard is hetzelfde, zo leerde ook een groep “paardenmeisjes” tijdens een excursie in de Beuninigse Uiterwaarden. Hier kregen zij uitleg over het doen en laten van wild levende paarden.
Lees meer...


Zandverstuiving en kribverlaging zorgen voor groeiend Kaliwaalduin
12 mei 2014

Het Kaliwaalduin, een rivierduin in de Leeuwense Waard, groeit zienderogen. De wind blaast het zand het duin op waar het wordt ingevangen door de aanwezige pioniersvegetatie. Een soort als de brede ereprijs profiteert volop.
Lees meer...


Reactie FREE Nature op concept natuurvisie van het rijk
7 mei 2014

Natuur midden in de samenleving, met meer ruimte voor particulier initiatief en meer ruimte voor natuurlijke dynamiek klinkt veelbelovend. Toch overheerst na lezing een ongemakkelijk gevoel.
Lees meer...


Terug naar de Zwarte Hooglander
28 april 2014

Zwart gekleurde Schotse Hooglanders lijken tegenwoordig een bijzonder verschijnsel, de rood-bruine dieren zien we veel vaker. In het Limburgse Drielandenpark vindt begrazing bijna uitsluitende met zwart gekleurde Hooglanders plaats.
Lees meer...


Wildernisvlees bij EO’s Melk en Honing
25 april 2014

Tijdens de uitzending van 23 april van EO’s Melk en Honing was er een mooi item te zien over Wildernisvlees. FREE’er Marc Buchner legt in duidelijk woorden zijn visie uit.
Lees meer...


Poll: Bosbrand zege voor de natuur
22 april 2014

Afgelopen weekend woedde er weer een grote natuurbrand in Nederland, dit maal op de Hoge Veluwe. Maar is dit wel zo erg voor de natuur? Geef uw mening
Lees meer...


Babyboom in de Gelderse Poort
18 april 2014

Dit jaar heeft het voorjaar een kickstart gemaakt. Nog nooit was het zo vroeg in het jaar zo warm. De natuurterreinen in de Gelderse Poort zijn overspoeld door een ware geboorte golf.
Lees meer...


FREE Nature bij NABU workshop over risico beheer begrazingsprojecten
15 april 2014

Op 11 en 12 april organiseerde de Duitse Natuurbeschermings- organisatie NABU een workshop over risico management bij begrazingsprojecten. FREE Nature deelde ervaringen uit Nederland.
Lees meer...


Nieuwe explosie van leven, geboortes kalveren en veulens
14 april 2014

In de natuur is er geen betere tijd om geboren te worden dan nu in het voorjaar. Overal verschijnen veulens van konik of kalveren van Schotse Hooglander, Galloway of Rode Geus.
Lees meer...


meer nieuws