Samenwerking Staatsbosbeheer en FREE Nature in Waaluiterwaarden voortgezet

19 februari 2014

Op woensdag 19 februari tekenden FREE Nature en Staatsbosbeheer een overeenkomst voor beheer van ruim 1.200 hectare Waaluiterwaarden. De kuddes koniks, Galloways en Rode Geuzen blijven de komende jaren het landschap vormen in de Gelderse Poort, Beuningse Uiterwaarden en rond Slot Loevestein.

In financieel krappe tijden is het wel een klein feestje waard dat de natuurlijke begrazing kan worden voortgezet. Daarom vond de ondertekening buiten plaats op een historische plek: het Millingerduin. Hier begon ruim twintig jaar geleden de natuurontwikkeling in de Gelderse Poort door een klein stukje duin eindelijk weer te laten stuiven. Op Rijn in Beeld is te lezen over de spectaculaire resultaten voor de natuur. De Gelderse Poort blijkt te fungeren als 'kraamkamer' voor tal van andere uiterwaarden.

Ook voor publiek is de voortzetting van de begrazing goed nieuws. Mensen zien de kuddes runderen en paarden graag rondzwerven in de uiterwaarden. Dank zij de sociale structuren in de kuddes zijn de dieren niet opdringerig naar publiek. Gebieden zijn en blijven vrij toegankelijk. Mensen mogen er net zo vrij zwerven als de runderen en paarden.

De gebieden waar de nieuwe overeenkomst betrekking op heeft gaan de komende jaren op de schop om ruimte voor de rivier te maken. Kades worden verlaagd, geulen gegraven en soms zelfs dijken verlegd, zoals in het Munnikenland bij Loevestein. Ook de begrazing is nog niet klaar. Liefst zien we in de toekomst de kuddes vrij trekken van Beuningen tot Loevestein. Hoe prachtig zou het zijn om de geweien van edelherten te zien in de ruigtes van de Millingerwaard? Veel bereikt en nog genoeg te dromen.