Milde winter zegt weinig voor grote grazers, lengte belangrijker

Ma. 20 – 01 - 2014

Wat een verschil met een jaar geleden. Meteo Consult melde op 16 januari dat de temperatuur een jaar geleden maar liefst 26 graden kouder was dan nu in 2014. Toch zegt dit voor de grote grazers niet heel veel. Een dikke wintervacht houdt de dieren wel warm. Veel belangrijker is hoe lang de winter duurt en wanneer het gras weer gaat groeien.

Wanneer de temperatuur op de grond zakt onder de 4 graden Celsius, stopt het gras met groeien. Vanaf dat moment moeten de grote grazers in de natuurgebieden overleven op het nog aanwezig gewas en op hun opgebouwde vetreserves. Het ene jaar moeten ze hier heel lang op teren, het andere jaar veel korter.

Zo duurde de winter van 2012 – 2013 extreem lang. Tot begin april vroor het ’s nachts regelmatig en de eerste grasgroei kwam pas in de tweede helft van april op gang. Voor het eerst sinds jaren moest er in veel gebieden van FREE Nature worden bijgevoerd. Hoe anders was de winter van 2011 – 2012. Eind maart schoot de temperatuur al boven de 20 graden en konden de boeren al beginnen met het maaien van hun land. Ook in de natuurgebieden groeide en bloeide alles toen al volop. Een vorst periode in maart weegt dan ook veel zwaarder dan een vorst periode in december of januari.

Tijdens lange winters hebben grote grazers veel meer invloed op het landschap dan tijdens korte winters. Immers tijdens de wintermaanden gaan grazers opzoek naar alternatieve voedselbronnen en vinden die o.a. in de vorm van boombast, takken en twijgen. Hiermee geven de grote grazers het landschap vorm. Dit stopt wanneer het gras weer groeit of wanneer de beheerder over gaat tot het bijvoeren van de dieren, vanaf dat moment concentreren de grazers zich voornamelijk op het verse gras of aangeboden hooi.

Of dit een milde winter is voor de grote grazers valt dus nog niet te zeggen. Mochten de temperaturen in maart onverwachts laag uitvallen, dan kan het zo nog maar een zware winter worden.