2014 januari - maart

Winter 2013 en 2014 wereld van verschil
31 maart 2014

De afgelopen winter was zeer mild, de winter ervoor was lang en streng. Zie hier het verschil in landschap tussen beide winters.
Lees meer...


Is graaspremie in natuurgebieden een goed idee?
27 maart 2014

Overwogen wordt om landbouwpremie in te zetten voor agrarisch beheer van natuurgebieden. Een premie per hectare, schaap of koe maakt het beheer slechter en meer afhankelijk van subsidie. Investeer liever in kennis en groen ondernemerschap
Lees meer...


Ondanks milde winter minder grazers
17 maart 2014

Van een echte winter was de afgelopen maanden nauwelijks sprake. En hoewel er in de gebieden waar FREE Nature actief is voldoende voedsel aanwezig was, is het aantal grazers toch afgenomen.
Lees meer...


Bijvoeren schadelijk voor broedsucces grondbroeders
14 maart 2014

Onderzoek uit Zuid Oost Polen toont aan dat rondom voederplekken voor grote hoefdieren beduidend meer nesten van grondbroeders worden gepredeerd dan op andere plekken.
Lees meer...


Op dinsdag 11 maart was het zover. Samen met een grote groep vrijwilligers van de Federatie Broekpolder is het leefgebied van de Schotse Hooglanders vergroot van 40 naar maar liefst 140 hectare.
Lees meer...


Onderzoek mestkevers wijst op relatie grote herbivoren en moza´ek landschap
7 maart 2014

Nieuw onderzoek naar het voorkomen van mestkevers toont een relatie aan tussen aanwezigheid van grote herbivoren en de structuur van het landschap. Onderzoekers leggen relatie tussen aanwezigheid grote herbivoren en structuur landschap.
Lees meer...


Grote grazers weer klissenvrij
3 maart 2014

Elk najaar groeit de Grote Klis in veel Nederlandse natuurgebieden. En elk jaar verspreiden de grote grazers deze plant. Maar ook elk jaar vallen de klissen er weer uit. Vanaf nu zijn de grote grazers weer vrij van klissen!
Lees meer...


Gelderse Koniks doorstaan winter goed in Bulgarije
28 februari 2014

Enkele maanden geleden vertrokken er zo’n 30 koniks uit de Geldersche Poort richting de Bulgaarse Wildernis. Nu enkele maanden verder lijken de dieren zich goed te hebben aangepast.
Lees meer...


Jaarverslag Kuipersveer 2013
28 februari 2014

Aan de noordkant van de Hoeksche Waard ligt het gebied Kuipersveer. Dit verslag geeft een overzicht van de ontwikkelingen uit 2013. Bijzonder dit jaar waren o.a. het 2de broedpaar dodaars, de zwarte heidelibel en de fraaie wespspin.
Lees meer...


Samenwerking FREE Nature en Staatsbosbeheer langs de Waal opnieuw bezegeld
20 februari 2014

Woensdag 19 februari tekenden Staatsbosbeheer en FREE Nature een overeenkomst voor begrazing van de Gelderse Poort, Beuningse Uiterwaarden en de gronden rond Slot Loevestein
Lees meer...


Ekster als Hollandse Ossenpikker
17 februari 2014

Tijdens het najaar en de winter zie je regelmatig eksters op de rug van een Schotse Hooglander of Galloway rund zitten. De ekster vervult dan de rol van ossenpikker.
Lees meer...


Halfbroers herenigd in de Diezemonding
3 februari 2014

Binnen FREE verhuizen er wel eens dieren. Op 27 januari werden twee halfbroers na bijna een jaar herenigd. Eenmaal samen was hun vriendschapsband van vroeger duidelijk zichtbaar.
Lees meer...


Grote grazers in de winter
24 januari 2014

Sinds 2008 leven kuddes grote grazers in de Diezemonding in Den Bosch. Deze dieren leven het hele jaar buiten, ook in de winter. Kom zelf kijken hoe dat gaat!
Lees meer...


Een jaar in het Amsterdamse Geuzenbos
24 januari 2014

Beheerder Arjen Boerman van het Geuzenbos maakte een mooi verslag van alle gebeurtenissen in 2013. Lees mee en geniet van orchideeŰn, parende vossen, nieuwe soorten en oude bekenden en nog veel meer.
Lees meer...


Milde winter zegt weinig voor grote grazers, duur winter belangrijker
20 januari 2014

Meteo Consult meldde op 16 januari dat het een jaar geleden maar liefst 26 graden kouder was dan nu in 2014. Toch betekent dit voor de grote grazers niet veel. Belangrijker is hoe lang de winter duurt.
Lees meer...


Koniks nemen afscheid van overleden groepsgenoot
17 januari 2014

Onlangs werd besloten een veulen in het Geuzenbos te laten inslapen. Wat er daarna gebeurde was erg bijzonder. Nadat het veulen was gestorven kwamen al zijn groepsgenoten afscheid nemen.
Lees meer...


Resultaten natuurontwikkeling rondom de NUON centrale Diemen
10 januari 2014

Net als in eerdere jaren is de ontwikkeling van de NUON natuurgebieden ten noorden en ten westen van de Diemer elektriciteitscentrale weer in kaart gebracht. Zo werden voor het gebied nieuwe soorten als dagkoekoeksbloem en mannetjesvaren ontdekt.
Lees meer...


Nederlandse Konikpaarden naar Vlaamse Maasoever
6 januari 2014

Eind december is een kudde van 7 konikpaarden vanuit natuurgebied De Rug bij Roosteren de Maas overgestoken naar gebied de Mazenhoven. De nieuwe grazers versterken de groep Koniks en Gallowayrunderen die hier al leefden.
Lees meer...


meer nieuws